Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme moc politických stran. Které bych ráda, kdyby byly zachované a které bych ráda, aby

zmizely v propadlišti dějin? Jak to funguje ve vyspělé demokracii? Zamysleme se nad tím právě před volbami.

Pokud máte malé společenství, nejsou tam žádné politické strany potřeba. Je potřeba dojít k všeobecnému konsensu. Indiáni dokonce to měli tak striktně nastavené, že jednali tak dlouho, dokud celá rada nebo někdy úplně všichni souhlasili. 

Pokud je větší společenství, je přirozené, že se dělí na různé názorové skupiny. Ve vyspělé demokracii se ale právě rozvrství skupina do několika málo názorových skupin a opravdu linie běží osou nakolik má mít odpovědnost za společenství celé společenství (levice) a nakolik jedinec sám (pravice). Různé další názorové rozdíly jsou potom ve frakcích těchto politických stran a je právě cílem je vnitřně vydiskutovat tak, aby se našlo nejlepší řešení pro voliče. Tam ještě nejsme. Potřebujeme spektrum různých politických stran a není cílem napodobovat vyspělé demokracie, když to neodpovídá naším potřebám. 

Mám ale pocit, že několik politických stran + kdyby se vytvořila skutečně živá nová potřeba na základně nových témat - tak i třeba nová politická strana by nám mělo stačit. Když se totiž podíváte na diskuse na ČT24 a na dvtv, daří se vám rozlišovat rozdíly mezi těmi malými novými stranami?

To, že nějaká politická strana funguje dlouho, nese svoje určité nevýhody (pokud je rigidní a uzavře se nebo je spojená s kartely v businessu), ale má spíše většinou výhody: prošla si dětskými nemocemi, kterými teď prochází Bartoš apod. a pracuje systematicky. 

V této souvislosti bych uvítala, kdyby dále v práci pokračovaly:

ODS jako silně pravicová strana za podmínek, že to nebude muset být Babiš či další oligarcha, který jim rozbíjí kmotrovské vztahy. Požadavek možná nereálný, ale v tom právě vnímám nebezpečí ODS, byť je to etablovaná zkušená politická strana. Jste pro mě na hraně. Přesto v některých pohledech přinášejí důležité zprávy a to nejen v oblasti školství. 

ČSSD je na tom s vázaností na business o něco lépe, ale problém je to také. Jenže je to jediná zásadní levicová solidní strana se zkušenostmi a se schopností lidem věci vysvětlit. Problém také mají v určité nejasnosti (třeba jen navenek? jak moc u nich probíhá demokratický proces vnitřní politiky vybírání nových leaderů strany. Velké otazníky a výzvy do budoucna. Ale tato politická strana má šanci se transformovat a její základy jsou demokratické. 

Top 09 jako progresivní pravicová strana s velkou lidskou vázaností na Lidovce, se kterými diskutuje a dobrou diskusi by měli zachovat.  Usiluje o to, abychom v rámci Evropy silněji vyjednávali (a to jak odborně, tak jazykově) a v jakémkoliv budoucím uspořádání Evropy byli ve středu u jednacího stolu a nikoliv, aby nám Evropa diktovala, co máme dělat.. Je otázka, zda by měli fungovat zvlášť anebo jako pravicovější křídlo Lidovců, ale situace je teď taková a nemá smysl to řešit. Miloslav Kalousek, pokud se do parlamentu a vlády dostane, by měl pořád pamatovat na to, že chytré názory nejsou vše. A jak ty tak i ty své populistické (bylo to spíše dříve) nepoužívat agresivně v napadání kolegů, protože pak debata nikam nevede a jen se točí politika v hádanicích a nic se neudělá, všichni jsou naštvaní a je třeba dalšího času na regeneraci. 

KDU- ČSL - Lidovci se svojí středovou a na naši vlast (a zároveň do Evropy patřící) orientovanou politikou, která je odvislá právě od jejich duchovního ladění. Usiluje o to, abychom v rámci Evropy silněji vyjednávali (a to jak odborně, tak jazykově) a v jakémkoliv budoucím uspořádání Evropy byli ve středu u jednacího stolu a nikoliv, aby nám Evropa diktovala, co máme dělat.. Snaží se hlídat "Boží cesty" ale to samozřejmě neznamená, že jsou jediní nejobjektivnější. Pro každého je určena jiná cesta. Jejich schopnost chápat ostatní politické strany a jednat s nimi je důležitá. Pozor si musí dát na to, aby se nebáli v případě potřeby jít i do ostrého konfliktu. Ano, až ve chvíli, kdy to nejde jinak, ale mít tuto variantu ve svém repertoáru je důležité. Jsou si toho vědomi a je to jejich zásadní téma pro toto volební období po zkušenostech z tohoto volebního období, tak uvidíme, jak se jim to bude dařit.

Starostové jsou pro mě různorodá skupina starostů se zkušenostmi z obcí, ale ty mají i jiní politici (hodně z nich prošlo městským zastupitelstvem). Každopádně jako lidé s přímo starostovskými zkušenostmi mohou přinášet v klíčové momenty jednání důležité informace a postupy. Pro veřejnost se musí ale stát čitelnější a tyto svoje přednosti ukázat nejen v praktické politice, ale v rámci strany jako celku.

Zelení jako hlídači přírody a i našeho zdraví jsou důležití. Přestože i jiné politické strany díky Bohu! už mají tato témata výrazně v politice (Topka a Lidovci), pořád zkušenosti Zelených se hodí. Jen by měli do budoucna najít nového předsedu a Matěj Stropnický být schopný, ale ne v médiích tolik působící místopředseda. 

Piráty bych v dřívější době nepovažovala za důležité, ale v současné době, kdy lidovecký Pavel Bělobrádek započal rekonstrukci našeho hospodářství k inovativnímu průmyslu a velmi usiluje o vznik ministerstva informatiky, mohou právě zde být Piráti důležitými pomocníky. Ve spolupráci právě s lidovci, topkou a i dalšími politickými stranami mohou přinést dílčí důležité nápady v této oblasti. Pavel Bělobrádek usiluje o vznik ministerstva informatiky z několika důvodů: Pro rozvoj průmyslu, kde je informatika klíčová a neměla by být někde schovaná. Potom také pro ušetření peněz ve státní kase, což je e-gowerment, na který na rozdíl od EET nechtěl mít Andrej Babiš na ministerstvu financí čas. V příštím volebním období je jasné (a je to priorita řady stran), že e-gowerment se zrealizuje a aby proběhl dobře, je třeba co nejvíce odborníků a zde Piráti mohou pomoci. Mohou též lidovcům pomoci podpořit vznik ministerstva informatiky. Právě Lidovcům se podařilo např. na ministerstvu zemědělství stáhnout náklady samotného ministerstva na polovinu díky elektronizaci ministerstva. A mohou být, pokud Ivan Bartoš přestane blbnout, být i důležitým hlídacím psem v jiných věcech. Právě ale určité nezralé, pyšné, agresivní a nevkusné chování Ivana Bartoše je to, co musí tato mladá politická strana překonat, jinak si zase zahrává s důvěrou v politiku občanů  

Tím uzavírám skupinu politických stran, které jsou dnes nejvíce aktivní v politice a zároveň mi jejich politika dává smysl. 

---------------------

Pak jsou zde politické strany, kde si kladu otazník, co by nového přinesly a proč se znovu derou na světlo a nerozpustily se do jiných politických stran - pokud bychom uvažovali, že míříme k vyspělejší demokracii:

Jednou z takových stran je ODA. Je možné, že přináší něco nového anebo má skalní jádro, které funguje i když nebyli voleni v poslední době. ODA je pro mě velký otazník a tímto článkem se jich mimo jiné ptám, co zásadně jiného přinášejí na rozdíl od stávajících u lidí známých politických stran.

-----------------------

A nakonec jsou zde politické strany, které bych ráda, aby svoji činnost ukončily nebo transformovaly. 

Jednou z těch stran je KSČM: Strana, u které nerozumím tomu, proč pokračuje v tradici zločinecké organizace a její čestní silně levicoví členové nevytvořili novou politickou stranu s jiným názvem. Ve straně navíc pracují stále bývalí estébáci - lidé, kteří aktivně škodili vzdělaným a krásným lidem. Vzhledem k tomu, že na to byli tolikrát upozorňováni, není to věc neznalosti, ale rozhodnutí. A proto bych uvítala, kdyby tato politická strana zanikla. Přesto pokud by nadějní silně levicoví politici s čistou minulostí a čistými záměry měli potřebu vytvořit silně levicovou stranu, tak bych tomu rozuměla a takováto strana jako vyvážení pravice by zde ještě mohla existovat.

Blog proti islamizaci - Stranu domova zde zmiňuji jako příklad uskupení, které vůbec nepovažuji za politickou stranu. Mají jedno zásadní téma - a to je zákaz islámu v Čechách. To je téma vhodné pro hnutí - aby slušnou formou jednalo s vládou a přinášelo konkrétní informace a pohledy, ale není to důvod k založení politické strany. Ano, dá se vytvořit jako okolo program i k jiným věcem, ale takto se politika nedělá a je to velmi nebezpečné. A pokud politik neudrží konstruktivní a pozitivní (byť třeba alarmující) pohled i na závažná témata, tak zlo v jakýchkoliv lidech na planetě Zemi jen podporuje. 

Hnutí ANO Andreje Babiše také není politickou stranou. Může si stokrát myslet, že stát by se měl řídit jako firma a on být šéfem své firmy ANO, ale to není politika. Politika zde existuje právě proto, aby se zájmy jakéhokoliv jedince dostávaly do rovnováhy nejen se zájmy (ty si myslí Andrej Babiš, že jsou u celého státu stejné jako u něj), ale i s hlasy dalších politických subjektů. Ano, zaplacením odborníků se dá udělat chytrá pseudopolitická kampaň a pak se dá říci "vidíte, kolik lidí mě volí", ale to je právě to, kde potom demokracie končí, nastupuje diktátor, který zatím vždy v dějinách v našich končinách přinesl jen zmar. Andrej Babiš má k sobě podobně laděné lidi, které bych, kdybych je neznala, mohla zařadit  do KSČ bývalého typu. Martinovi Stropnickému fandím, ale kladu si otázku, nakolik načichl Babišovými způsoby. Stejně tak ostatní. Výzvu pro politiky ANO, aby nebili srabi a snažili se o své politické místo na slunci jinde, naprostá většina nevyslyšela a těchto výzev přibývá. Pavel Telička může být určitou světlou vlaštovkou: Měl mnohem větší volnost (nebyl ve straně a nebyl tedy v systému firmy) a přesto i volnější spolupráci se subjektem ANO opouští.  Navíc politiku dělat tak, že člověk občancuje úřady, zlikviduje konkurenci a znásobí svůj majetek nikoliv vynálezem, ale monopolizací (i vydíráním a pseudochybami úředníků) na dvojnásobek během jednoho volebního období, to nepovažuji za budování státu, ale za gaunerství. Na druhou stranu EET jako standard v Evropských zemích, když se nezavede nesmyslně a provede se revize, vítám. Je ale třeba, aby statistiky měli všichni podnikatelé a ne jen monopolista Babiš. To, že Andrej Babiš rozbil některé ODS kartely, je také dobré. Do budoucna ale oligarcha a monopolista nemá co dělat v politice, to ví každý politolog a filosof počínaje Aristotelem, přes Masaryka a dál.

Tomio Okamura vnímá národní zájmy, má už určité zkušenosti v politice a má nějaké zkušenosti z podnikání, ale je také typem neomezeného vůdce a za krátký čas si on sám o sobě zamazal opakovaným způsobem stále znova a znova svůj štít, že nevidím důvod, proč bych ho měla zařazovat do vyspělé demokracie: Vyvádění peněz u Úsvitu, házení špíny na všechny kolem sebe, zjednodušené populistické výkřiky, vyložené lhaní a snaha zlikvidovat Lidovce, kde kandiduje jeho bratr ukazuje na totální upadnutí do "rukou ďábla". Tím neříkám, že natrvalo, ale myslím si, že určitý distanc by mu prospěl.  A pak je otázkou, zda pochopí, co to je jednání a skutečné hledání nejlepších řešení. 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=611973

Toto je samozřejmě můj osobní pohled a právě v době demokracie máme volby, kdy každý z nás půjdeme zvolit tu politickou stranu, kterou vnímáme v současné době jako nejpotřebnější. Do budoucna bych uvítala poměrný způsob voleb, abych mohla volit více politických stran, protože žádná není ta nejlepší, která má patent na všechno. 

S přáním zdravého rozumu, svědomí, srdce i intuice při vašem rozhodování, koho budete volit

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 15.10.2017 9:35 | karma článku: 24,61 | přečteno: 1919x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik