Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co ovlivňuje výsledek voleb a jak moc to nesouvisí s prací politických stran a skutečnou

preferencí lidí? Kam až zasáhla dnes mediální politika? Ve svých článcích jsem se snažila být věcná a jít po meritu věci. Ale procesy jsou ještě další. Chcete nahlédnout? Vítejte. 

Když jsem vybírala politickou stranu, kterou budu volit, sestavila jsem si napřed svůj "volební program strany" kterou budu chtít volit. Po té jsem si prohlédla programy politických stran, mluvila s jejími představiteli (kde to bylo možné), vyměnila si nějaké emaily s politiky různých stran a zvolila. S tím, že vím, že není jedna nejchytřejší strana, ale každá přináší své dobré do společné práce. 

V rámci předvolebních preferencí - na které při volbách lidé příliš mnoho dají a podle toho volí - se ale ukazují další faktory, které příklon voličů k dané straně ovlivňují. Píšu zde více o lidovcích, protože jsem jejich mediální obraz versus realitu více sledovala. 

- Přestože Pavel Bělobrádek má za sebou obrovský kus práce a lidovci nemají žádné kauzy (ono to moc fyzicky nejde být čestným člověkem, každý den prověřovat své svědomí a dělat kauzy), média se vyrochnila na jeho veterinářském upřesnění toho, že "pes pojde" a "neumře". Svůj vztah ke zvířatům - kdy psal i disertačku právě na důstojné zacházení s nimi v rámci chovů i na konci života!! vysvětlil všude dostatečně, přesto mají média trapnou potřebu se na to ptát.

- U Andreje Babiše smíchání snů, dlouhodobých vizí a plánu na 4 roky činí z jeho knihy ne-solidní (byť hodnotný) materiál. Nic zásadně nového, ale dobře sepsané. Je jasné, že nepůjde vše hned zrealizovat, ale Andrej Babiš se z toho může potom vyvléci "vždyť to byly jen sny". Vedle toho vypadá kniha Pavle Bělobrádka ne tak bombasiticky, ale popisuje reálné vyhlídky a plány. 

- Pirátům fandím a doufám, že se do sněmovny dostanou, ale bylo to KDU, které je o krok dál - protlačilo e-gowerment již do vládního prohlášení!! To, že to další vládní členové jiných politických stran bojkotovali vypovídá o jiných zájmech nebo hašteření a je jen výzvou pro nás volit ty strany, které vidí věcnost a rozumné jednání jako cestu vpřed. 

- Lidovcům se podařilo prosadit 80% jejich pečlivě připraveného programu a odškrtávali si to v podrobných záložkách na svém webu. Přesto má někdo potřebu říci, že "jsou vždy nepodstatným jazýčkem na vahách."

- Topce fandím, ale jejich prvoplánové cílení na mladé "tahle knížka není pro starý" s obsahem a grafikou bravíčka a vyjádření jejich politika "máme program hustý jak prase" mi přijdou za hranou toho, co bych chtěla v republice takto veřejně prezentovat z dospělých úst. Vzhledem k jejich opravdu dobrému programu mi to přijde zbytečné podbízení se. 

- Budu volit lidovce, ale nejsem k nim nekritická: Naprostou většinu jejich bilboardů, plakátů i videí jsem podporovala, ale např. plakát s koblihou nebyl dostatečně čitelný: Nebyl totiž myšlený proti Babišovi, ale proti konzumismu obecně. Pro lidovce je kobliha ve spojení s Babišem minulostí, ale pro někoho nemusí. Raději bych se tomu vyhnula. 

- Na Ivana Bartoše mě mrzí, že v poslední době mu narostl hřebínek: Paušalizuje kritiku stran, že např. "nemají prakticky podložené své programové body". Věřím, že takové strany jsou, ale řada z nich ne - ví přesně, co dělají a mají na to odborníky. Naivitu a aroganci nemám ráda. Snad mu to dojde, že takto mluvily Věci veřejné apod.

- Show Andreje Babiše nemají s politikou někdy již skoro nic společného, je to cílení na vrstvu obyvatel "chléb a hry." 

- Matěj Stropnický má celu řadu dobrých nápadů, ale jako politik se neumí chovat. Napadá nevhodným způsobem své diskutující kolegy a stahuje tak svoji stranu dolů z volebních preferencí u lidí, pro které je dospělé jednání v politice důležité. Škoda. Také by se měli dostat do parlamentu v určitém procentu.

- Pan Fiala jde na to chytřeji a byť ODS uznávám jako důležitou politickou stranu, která by v parlamentě měla být zastoupená, některá její napadání na hranici reality a fikce jsou pro mě bolavým rysem této strany. Je to opět snaha uchvátit určitý typ voličů.  

- Miloslav Kalousek nemá na dvtv pravdu v tom, že jsou jedinou politickou stranou, která chce integrovat Čechy do silného proudu. Chtějí to i lidovci (pokud by nenastala situace, kdy by to nedávalo smysl - např. při nucené invazi uprchlíků). Nemám ráda takovéto matení, navíc když se Kalousek trhl od lidovců a podkopává jim občas nečestně židličku. Topce fandím, ale toto by si měli s Kalouskem vyřešit. 

- Dneska mají všichni v programech "inovace", ale před osmi měsíci o tom mluvit Bělobrádek a řada členů jiných stran mu vysvětlovala, jak ty montovny jsou pro nás dobré. Nebo že to trh vyřeší sám. Pavel Bělobrádek  o tom ale nejen mluvil (nebyl jediný), ale již jsou první projekty a základní jednání splněna, je třeba dál pokračovat. To, že se politici a voliči levicových stran teď probudili a vidí to i na plakátech svých leaderů, je věc pozdější. 

- Dneska mladé nenapadne, že by v politice mohli být bývalí estébáci a tak se po tom nepídí a např. KSČM z toho profituje. Tito lidé s problematickou historií se nestydí oslovovat novou mladou generaci speciálními kampaněmi. Andrej Babiš z ANO se svojí minulostí estébáka pouze v rámci majetkových záležitostí a nikoliv udávání lidí je v tom zdaleka ne nejproblematičtější. 

- Migrace je vážný problém a Česká republika ho řeší "s láskou a hranicemi". Lidovci v případě skutečného ohrožení jsou ochotni i stavět hranice skutečné. Hned po volbách budu spolupracovat s Danielem Hermanem na zásadních věcech. Ale rozmíchávat nenávist je nebezpečné. Přesto to Tomio Okamura dělá, aby získával body a diví se lidovcům, že to nedělají také (měl o tom rozhovor s Danielem Hermanem). 

- Evropská unie se musí reformovat a je důležité i dbát na suverenitu států - zrevidovat, kde se musí EU semknout a kde naopak povolit, protože současný systém není dál žitelný. Ale odvozovat cenu našeho másla od toho, že jsme v EU, je zcela liché. Globální obchod funguje i mimo EU a na ceně másla má největší podíl obchodník (řetězce i naši prodejci) a ne zemědělci. S cenou másla zahýbala čínská poptávka atd. Ale i tak je máslo oproti platu pořád o dost levnější, než v roce 1990. Některé politické strany a média tyto skutečnosti tak překrucují, že i to má vliv na volební rozhodování voličů. 

- To, co hýbe rozhodováním se, zda nějaká politická strana má šanci se dostat do parlamentu, jsou i sázkové kanceláře. Voliči a politici některých politických stran (nejen lidovců) nesází a ani tyto trendy nesledují. Ale voliči některých politických stran tam značně přispívají a jiní na to reagují v předvolebních průzkumech. 

- Nepodléhejme opakované iluzi, že nové politické strany jsou ty lepší...

- Některé politické strany používají velmi nechutné taktiky - sama jsem jednu zažila (a to nejsem členem žádné politické strany) od strany, která má okolo 2% a velmi bojuje o vstup do poslanecké sněmovny a to až tak, že jeden její člen...

- Tomio Okamura dokonce čelí obvinění od lidovců, protože nepravdivě informoval o tom, že by lidovci v klíčovém hlasování hlasovali pro kvóty. Nedal si říci a lži šíří dále. Lidovci jsou přitom známí právě svojí striktní migrační politikou: Pomáhat, ale v místě nebezpečí, pomáhat Itálii  a zde pomoci jen azylantům, kteří zde požádají a mají na to nárok. A i tak pokud by nastal problém, uvažovali by o změně některých zákonů. 

Volby do poslanecké sněmovny nejsou žádná zábavní, sázková ani mediální hra, ale volba každého z nás, kdy právě touto volbou určujeme svoji budoucnost. 

V těchto souvislostech vás chci inspirovat, abyste volili stranu podle jejího doposavadního skutečného působení, podle jejich programu, věrohodnosti a schopnosti jednat. Volte rozumem, srdcem i intuicí. Nevolte podle volebních průzkumů a už vůbec ne podle sázkových kanceláří. Neexistuje jedna nejlepší strana. Ale existuje rozumný poměr rozumných politických stran ve sněmovně i vládě, které se budou schopny domluvit a posouvat naši zemi dál. 

S úctou Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 9.10.2017 22:02 | karma článku: 15,71 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 612x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik