Chtěla bych volit poměrně do sněmovny - tak jako na západě do obcí. Jak bych volila?

6. 10. 2017 6:35:21
Nemyslím si, že jedna politická strana má patent na rozum. Volila bych ráda poměr stran, které by se ve vládě i v parlamentu domlouvaly. Jak konkrétně bych v těchto parlamentních volbách volila a proč?

Prostudovala jsem volební programy politických stran, diskutovala s politiky některých politických stran, sledovala vývoj dění a v tomto kontextu sympatizuji s těmito politickými stranami:

Top 09, KDU -ČSL, Starostové, Piráti.

Nejraději bych volila poměrně, neboť si myslím, že žádná z politických stran nemá patent na rozum a mohou dohromady vytvořit něco hodnotnějšího.

Takový systém ale zatím u nás není a tak jsem se musela rozhodnout pro jednu stranu.

V nejužším výběru zůstala Top 09 a KDU - ČSL. O své konečné volbě jsem psala již ve svých článcích. Po té se mi podařilo sejít se i s leadery KDU -ČSL, abych se dozvěděla některé věci, které z médií nejsou zcela jasné.

V současné době vnímám zajímavou dynamiku voličů, kteří se rozhodují, zda budou volit lidovce nebo topku. Topku volí více lidé (a i jejich dospělé děti), kteří jsou vzdělaní, úspěšní a proaktivní. Nezabývají se tolik sociálními skupinami a jsou spíše evropského ducha. Lidovce volí lidé více duchovní, vzdělaní s tíhnutím také k Evropě, ale v prvé řadě k České republice, našim tradicím a soužití.

V tomto kontextu je také zajímavé se podívat, na která témata dávají voliči o malinko větší důraz u jedné a druhé strany.

Z mého pohledu voliči Top 09 vidí jako větší nebezpečí Andreje Babiše a tak je zásadní jejich protibabišovská rétotika, za kterou díky, neboť alarmuje obyvatelstvo, že se děje něco zásadnějšího. Lidovci vidí Babiše také jako zásadní problém a do vlády s ním nepůjdou, ale vnímají jaké jako nebezpečné téma migrace a to v obou směrech: Jak xenofobní nálady, které nás rozežírají zevnitř, tak naivní vítače. Konzistentně razí rétoriku pomoci primárně lidem tam, nevozit je do Evropy a v Čechách pomáhat těm, kteří mají nárok na azyl, požádají zde (nikoliv, že by byli přerozděleni), pokud možno (ale ne nutně) jsou křesťané a naprosto zásadní je, aby neporušili žádné naše pravidlo. Topka má podobnou rétoriku, ale obecnější a nemá v dané oblasti takové zkušenosti, proto to pro ní nepředstavuje takové téma a z mého pohledu je migraci více otevřená.

Druhá malinká nuance je v oblasti svrchovanosti Čech a rychlého zařazení se do proudu Evropy. Opět je to jen můj subjektivní pohled a je takový: Obě strany vnímají nutnost zařadit se do rychlého proudu Evropy. Jen tak budeme moci o evropských a tudíž i našich věcech rozhodovat. Jinak se bude rozhodovat o nás bez nás a pokud se v obchodě nechceme izolovat od Evropy, museli bychom pasivně přijmout jejich pravidla. Je jasné, že odchodem Anglie se situace zkomplikovala a co si dohodne Francie s Německem by bylo zásadní. V evropské unii máme šanci to ovlivnit (viz i zrušení dvojí kvality potravin, semínkový zákon apod.). Určitý rozdíl ale vnímám u obou stran v tom, že topka je bezbřeze proevropská a lidovci mají určité pojistky z pudu sebezáchovy i z vnímání Řádu věcí: Například kdyby k nám byly přerozdělelny davy uprchlíků nebo k nám nelegálně cestovaly přes hranice, Evropa by nevyjednala azylovou politiku vybavovanou už v Africe a nikoliv v Evropě, jsou lidovci ochotni (a stojí to i v Bělobrádkově knize) stavět naše české hranice. Pomoc Evropě musí být v rovnováze s ochranou státu a odpovědností jak evropských zemí tak vlastních uprchlíků.

Další rozdíl vnímám v tom, že topka je více městská a lidovci stojí v obou světech: Jak v tom kulturním a inovativně průmyslovém městském, tak v tom venkovském, kde se řeší nejen zemědělství a ekologie, ale i otázky rodiny (to i ve městě), tradic s v rámci měst i vesnic národní tvar jako takový: Ne nacionalistický, ale právě přes ty tradice a rodiny žitý. V tom jdou členové lidovců osobním příkladem a i to veřejně prezentují. V jednání i vlastním bytí vnímám u lidovců určitý přesah, který jsem zatím (netvrdím, že není) u jiných politických stran nenašla. Unikátní také je, že jsem se ani od jednoho politika nesetkala nikde - ani v ústním jednání, ani v internetových komentářích (až na jeden drobný detail) s osobními invektivami a nedůstojnými praktikami. A to jsem s nimi jednala i velmi kriticky v některých otázkách nebo jsme měli na některé detaily různé pohledy. Lidovci také nemají ve skříni schované žádné kauzy.

V tom, co mohu pro ČR udělat jsou mi blíže lidovci: Po volbách začneme i s Danielem Hermanem spolupracovat na mezináboženském dialogu a bezpečnosti v ČR tak, aby islám nebyl nebezpečnou ideologií či formálním fundamentalistickým náboženství wahabistů v českých mešitách sponzorovaných Saudskou Arábií (jedná se o 500 - 5000 muslimů ze všech 25 000, kteří u nás jsou), ale hlubokým náboženstvím, kterému mohou do větší hloubky porozumět jak lidé, kteří o to budou mít zájem, tak samotní muslimové. Tj. tím, co je původně. Pokud potřebujete náznak takové práce, tak odkazuji na články Hatema Berrezougy. Islám je v krizi a nedělám si naděje na větší změnu naší aktivitou v rámci světa v brzké době. Ale i tam může dojít k jemnému posunu vnímání časem. Kromě toho hlavně pokud budeme moci přispět malým dílkem v rámci České republiky k tomu, aby naši muslimové i další občané vnímali islám v jeho původním poslání a i hranicích užití pro muslimy (tj. ne islamizace), tak budu ráda. Lidovci jsou pro mě nadějí na projití velmi úzkou cestou mezi xenofobií a pseudohumanitním sluníčkářstvím. A to nejen vzhledem k muslimům, ale i k černochům, kteří se valí do Evropy.

Jen pro zajímavost, Hatem Berrezouga napsal dopis panu Okamurovi, byť to neřeší jeho motivace ke strašení lidí. Lze to ale využít ke vzdělání jak nás křesťanů, nevěřících apod., tak ke vzdělání samotných muslimů:

https://berrezouga.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=627119

Mariánu Jurečkovi věřím, že pokud by byl i dál ministr zemědělství, posouval by dále naše zemědělství směrem k udržitelnému s podporou těch malých. Kromě odbornosti a zkušeností disponuje i lidským přístupem při vyjednávání a má už navázané vztahy se zemědělci.

Na vývoj Pavla Bělobrádka jsem zvědavá, protože jeho zkušenosti z inovativního průmyslu a také z toho, jak v klidu dokáže věci vysvětlovat, z něj dělají čím dál přirozeně sebejistého člověka, který ví, co říká, netlačí a nechává Vesmír pracovat tak, jak je třeba. Učí se vnímat i některé souvislosti, které do té doby neviděl. Pokud mu dáme šanci a budeme s ním jak věcně, tak i kriticky komunikovat, mám pocit, že může být v budoucnu politikem evropského formátu v tom dobrém slova smyslu - tj. autoritou.

Nemyslím si, že jediní lidovci vědí vše nejlépe a tak bych nejraději volila do poslanecké sněmovny v tomto poměru:

KDU - ČSL: 30%

Top 09: 25%

Starostové: 15%

Sociální demokracie: 8%

Zelení: 6%

Piráti: 6%

ODS: 5%

ODA: 5%

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pátek 6.10.2017 6:35 | karma článku: 13.91 | přečteno: 449x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4715 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 246 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...