Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde probíhá dnes xenofobie a rasismus? Kde je hranice občanské loajality a nacionalismu?

Lze považovat snahu ochránit vlastní zemi za nacionalismus? Jak je to s příčinami a důsledky v rámci globálního světa? Kudy v dnešní době vede sluníčková a xenofobní linie? 

Můj článek vychází ze studia různých politologických a sociologických autorů, ale také hlavně z vlastní zkušenosti. Je to tedy můj pohled na daný problém. 

To, co hýbe Evropou, je nejasnost rovnováhy mezi základní lidskou přirozeností a povinností druhému v nouzi nejvyšší pomáhat a mezi tím, jak zajistit základní fungování státu, což je i ochrana hranic a bezpečí svých občanů v rámci fyzického bezpečí, ale i pokud možno zaměstnanosti a systému na stáří 

Je celkem zřejmé, že celá chudá Afrika a Asie se do Evropy nevejde. Začíná být celkem zřejmé, že hranice mezi tím, kdo je v Africe perzekuovaný a kdo má statut válečného uprchlíka, se také stírá: klany, které zde bojují proti sobě nebo i klidným skupinám právě v rámci uměle rozdělených hranic a stále fakticky kmenového uspořádání (i když běloch s pomocí černochů nějaké vlády ustanovil), znásilňování a pronásledování jsou na denním pořádku. 

Je zcela přirozené, že toto chování nechceme v Evropě a že jsme si nejen vědomi, že by se k nám dostalo, ale už se dostává: V rámci některých uprchlických táborů a v rámci i některých větších měst. 

Je celkem zřejmé - a upozorňuji na to již od roku 2015 ve svých článcích i v komunikaci s politiky, že azylový zákon se bude muset změnit. Nebude to o nechuti Evropy Africe a Asii pomoci, ale o reálné situaci, že se všichni potřební nemohou do Evropy nastěhovat a mnohem efektivnější je pomáhat v místě problému. Kromě pomoci bude také třeba rychle řešit globální koloběh vody a tudíž kácení deštných pralesů. A bude třeba urychleně sofistikovaně řešit populační růst Afriky a Asie. Půjde o to jednat ne v Evropské unii, ale na bázi OSN. Vzhledem k tomu, že OSN je zkostnatělá organizace, kde mají velké slovo Američané, přičemž Trumpa migrace do Evropy netrápí, je možné, že se bude muset svolat zvláštní skupina pro jednání, kde budou zástupci Evropy, Afriky a Asie. Ne politicky rovnocenní - spíše aby dali hlavy dohromady. Závazná jednání potom mohou probíhat v rámci Konventu Evropské unie, kde se sejde nejen Evropský parlament a Komise, ale právě čelní představitelé jednotlivých států. Po takovém setkání naši europoslanci již dávno volají, ale někteří politici Evropy to zatím necítí jako nutné. 

Je jasné, že problém se musí řešit a kvóty nejsou cestou a žádná naše politická strana nimi nesouhlasila. Pokud bychom měli to, že nevezmeme do ČR uprchlíky, vyrovnat svojí finanční nebo personální pomocí Itálie, naprosto s tím souhlasím. Pokud by se téma kvót vážně znovu objevilo na stole, museli bychom se k tomu postavit. Ale zatím je třeba řešit především situaci v Itálii a doufat, že Němci (případně s pomocí) začnou řešit svoji náročnou situaci. Rozumím snaze po solidárnosti od Evropy, ale pokud to nebude nutné, jsem pro to, aby se z Itálie nevozili ekonomičtí migranti (neboť těch je nejvíce) do ČR a pak zase zpět. Naopak co nejrychleji zastavit migraci a Itálii se současnými migranty pomoci - zkontrolovat je a deportovat je. O azylantech, kteří mají nárok na azyl se potom musí dále jednat. Scan duhovky a propojení systémů v celé Evropě by musel být základem. 

Je dobré, že pomáháme personálně v Itálii - poslali jsme tam 1000 policistů a je dobré, že jsme pomáhali na Řecko- Makedonské hranici a i v samotném Řecku. Je ale zřejmé, že budeme muset jako Evropa svoje síly spojit a personálně Itálii s kontrolou těch, kdo má a nemá nárok na azyl a také z odlifrováním ekonomických a dalších migrantů zpět do Afriky pomoci MNOHEM VÍCE. Žádají nás o to již několik let. Nestačí posílat peníze, důležití jsou lidé. 

Přála bych si, abychom se domluvili se severoafrickými zeměmi o nevypouštění lodí na moře a o návratové politice, ale pokud to nebude možné, jsou proto - stejně jako řada politiků  a našich odborníků - pobřežní vody Afriky uzavřít - hlídat loděmi. Byl by to sice vstup do výsostných vod, ale v situaci, kdy...tak je to v řádu věcí a není předpoklad, že by proti nám zahájili válku (nemají ani důvod a hlavně šanci). 

Je celkem zřejmé, že pokud se politici západních zemí i při vší naší snaze nerozhoupou ke koncepčnímu společnému jednání, donutí nás k tomu, abychom si po vzoru Maďarska a Polska uzavřeli svoje hranice, s čím naši politici počítají a to i současné vládní strany - myslím, že všechny. Bělobrádek to dokonce deklaroval ve své knize. Je ale jasné, že je to řešení až to poslední a ekonomicky by nás to velmi zrujnovalo. V současné době má ministerstvo obrany k dispozici lepší monitorovací zařízení jak na hranicích, tak i na zelených hranicích. Za úvahu stojí nejen aktivní zálohy, ale právě dobrovolní strážníci hranic - něco jako dobrovolní hasiči - kdyby přišla nějaká vlna migrantů. Je to v diskusi. Pokud by bylo nutné postavit skutečnou ostnatou hranici, mám zprávu od odborníků z armády, že by netrvalo dlouho ji postavit a proto není nutné ji stavět teď.  Představte si totiž situaci, že by podle poplašných hlasů z roku 2015, které už výrazně zněly, o to více v roce 2016, vláda skutečně hranice tehdy uzavřela:  Nemáme zde téměř žádné uprchlíky, tajné služby nezaznamenávají o nic větší práci a tak by nám jen klesl obchod s Německem a celou západní Evropou i díky komplikované dopravě o mnoho procent a řešil by se státní rozpočet na rok 2017, letos na rok 2018...nebylo by nejen na platy učitelů a vědu (budoucnost), ale ani na valorizace důchodů. 

Pokud máme nějaké uprchlíky přijímat, tak pravděpodobně spíše ze Sýrie, která nám byla do nedávné doby dostatečně blízká - vzdělaná. A to jen takové množství lidí a na přechodnou dobu, abychom to zvládli. Vzhledem k letitému konfliktu v dané oblasti bych byla pro to, aby děti zde narozené neměli automaticky státní občanství, nebo by naopak musely být počty přijatých azylantů velmi malé, aby se s tím počítalo. Zkušenosti ze světa jsou totiž takové, že problémy nastávají až v druhé a třetí generaci muslimů-ale i uprchlíků obecně, která již není vděčná za záchranu života a pokud není pilná, v rámci frustrace je schopna páchat cokoliv. Jsou skutečně jiní, než Ukrajinci. Ne horší, ale jiní a navíc jejich frustraci, pokud bychom dávali přednostně práci Ukrajincům, bych chápala. Je to složitější problém, který by se musel vyřešit. V azylových centrech jsou integrováni v Itálii ti, kteří podle tvrdšího výkladu zákona nemají nárok na status uprchlíka: V centru, kde jsem byla, nebyl skoro ani jeden válečný uprchlík - téměř nikdo z nich neměl nárok na azyl podle zákona, jen z citového důvodu zde pobývali za daňové poplatky Italů a celé Evropy ti, kteří alespoň nějak u opakovaných testů prokázali nějaké těžké životní situace (pronásledování, znásilnění apod.). Paradoxně se snažili sehnat práci, i když na ni podle zákona nárok neměli. A pravděpodobně se jim to ani nepodaří, protože sami Italové zápasí s obrovskou nezaměstnaností a kolabuje jim část státu.

V tom vidím loajalitu k národu v rámci rovnováhy. A to si "sluníčkáři" nechtějí uvědomit, i když postupně začínají. Dříve v článcích jsem psala o tom, abychom v naší zemi zjistili, kolik uprchlíků můžeme skutečně integrovat nebo je s rizikem porodu dítěte přijmout jako azylanty. Toto žádám po fakultách stále, ale dnes se situace změnila v tom, že neřešíme jen dočasnou válku v Sýrii, ale globální klimatickou změnu, která dává na trvalou cestu do pohybu Afriku více, než dříve (místo toho naopak, aby se zastavila humanitární katastrofa v Africe) , a to je situace nová, která vyžaduje nový přístup k věci.  Je celkem jasné, že i když bychom se podle svých nejlepších možností chtěli pomoci všem potřebným, nemáme šanci. A to nejen tím, že bychom si je vzali do Evropy, ale v současné době ani v Africe. Ale přesto nás to určité odpovědnosti za jiné kontinenty nezbavuje. 

------------------

Pokud ale lidé přestávají vnímat hlubší souvislosti a hlubší příčiny krize ve světě, tak to už je nezdravý nacionalismus a také čecháčkovské sobectví a ne-lidství, které se projevuje následujícím způsobem ve společnosti:

- Všichni víme, že muslimská společnost, která je vázaná na právo šaria má jen v malém množství šanci na integraci, nebo by musela proběhnout hluboká transformace ortodoxního islámu tak, aby si základní zákonitosti, které jsou dobré pro každého (obecná pravidla) ponechali a specifické záležitosti, na kterých nestojí hloubka víry a řád člověka, odložili. A pokud je potřebují žít, tak do Evropy nechodili. 

Ale pokud někdo nazývá muslimy zaostalou kulturou, tak nemá pravdu: Když srovnám svoji poloegypťanku ve třídě s našimi mazánky, tak je to ona, kdo si uvědomuje řád věcí, má nejlepší známky a dodržuje určitá pravidla (i při pubertálním humoru). Je to ona, kdo je schopna hovořit o kořenech své kultury - a tím nemyslím dějepis základní školy, ale historii žité kultury a co žijí dnes. Demokracie, osvícenství a postmoderna nám přineslo svobodu, ale o to těžší je žít nějaký vnitřní Řád a odpovědnost:

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=615799

a to zvláště v dobré době: 

http://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=621623

Nic není černé nebo bílé. Jsem Čech,  Evropan a nechci mít zde právo šaria, ale mám pochopení a i určitou úctu k lidem, kteří to právo (pokud není nesmyslně překrouceno nějakým imámem) ve svém životě žijí. Moje lekce a lekce mých spoluobčanů v těchto letech (nikdo neví, co bude za 1000 let) je umět být odpovědný i ve svobodě. Pokud někdo má potřebu očerňovat lidi, kteří mají jiné potřeby (byť je zde nemůžeme společně paralelně v rámci dvou zákoníků žít), už je to xenofobie nebo prostě zášť. 

- Víme, že řada černochů jsou divoká a živočišná (bez negativní nálepky). Pokud je problém, řeší to někteří dokonce ručně-stručně (a to už vzhledem k našemu právnímu systém problém je). I jejich vztah k ženám je jiný a pokud se dostanou do kontaktu s námi Evropankami, dějí se občas i věci, kteří si naši muži nedovolí a někdy i věci dosti násilné - jak vchází do jiné kultury. Černoši patří v základu do Afriky a jen někteří se hodí, aby jeli studovat (případně žít) do Evropy. Jejich hudba je kouzelná (a gospely, blues a jazz i funky mají kořeny také u černochů), jejich pohybové nadání jim leckdo závidí. Kdekoliv jsem, tak si užívám černochy - jejich uvolněnost a zvláštnost (ale jako muži mě nepřitahují). Moc ráda vzpomínám na velkou divadelní akci, kde jsme s černochy spolupracovali. Ale pokud by měly skupiny přišedších uprchlíků sedět někde na úřadě nebo celý den systematicky pracovat ve fabrice, my i oni bychom byli nešťastní. Pokud dokonce by práci od začátku neměli, hrozí (a někde se to i děje) totální agresivita. Pokud někdo s nárokem na rovnou podporu už přichází, zkáza jeho duše i nás je zaručena. Takoví lidé zde nemají co dělat. Ale pokud je budeme označovat na primárně špatné lidi všechny v situaci, kdy jsme blízký východ i Afriku vybavili skrze tok peněz a obchodu mobily a internetem, kde se dá šířit snadno i přes převaděče propaganda, pak je něco špatně v nás. Jejich chování je důsledkem toho, že jsme jim do ruky dali něco, na co vůbec nejsou zralí. Na druhou stranu jsem měla možnost v Itálii poznat černochy, kteří byli povahově zcela v pohodě a jejich jediným zájmem bylo sehnat práci. Učili se jazyk v centru a denně posílali životopisy. 

- Řada lidí nechce vnímat hlubší příčiny migrace a má pocit, že Česká republika na tom nemá žádný podíl: "to jen koloniální státy západní Evropy". Jenže to je lež a strkání hlavy do písku. Nemáme koloniální minulost 19.století, ale v současné době obchodujeme s celým světem, pracujeme v korporátech (které jsme dobrovolně pustili na náš trh), které obchodují určitým způsobem v Africe, tamější práce není dobře zaplacená, takže lidé tam jsou chudí a nemají na to si postavit zavlažovací zařízení. A to už koná každý z nás také i tím, že si koupí jakoukoliv potravinu nebo výrobek, k němuž byla užita jakákoliv surovina z Afriky a blízkého východu (kromě fair-trade obchodu). 

- Kromě chudoby je v Africe také násilí, které podporujeme prodejem našich zbraní do zemí, o kterých víme, že je do Afriky a na blízký východ prodávají. I proto lidé utíkají. Opět nic? Opět jen "za všechno si můžete sami vy primitivní černoši?" 

- Co levné potraviny a sušenky s palmovým olejem a další využití palmového oleje? Že se to týká více Asie a Ameriky? Klimatické důsledky to má ale na blízkém východě a v Africe. 

Bylo by chybou zvát černochy do Evropy, nepomohli bychom jim tak, jako jim můžeme pomoci tam. Ale zříci se své odpovědnosti na stavu globálního obchodu, koloběhu vody v přírodě, prodeje zbraní nemůžeme. Proto se podle mě nemůžeme zříci ani určité (ne celkové) odpovědnosti za stav Afriky. A kdo to dělá, není loajální k našemu státu, ale upřednostňuje naše lidi v tom, že s černochy a Araby lze zacházet jakkoliv - to jsou ti, které budeme využívat: V obchodě, ale "proboha nám sem potom ve své zkáze do Evropy nejen že nechoďte, ale ani nic po nás jako pomoc ve své zemi nechtějte." 

Pokud by na mě běžel černoch a chtěl mě znásilnit, budu cítit vztek, co nejostřeji bych se bránila a mohlo by se stát, že bych ho možná i zabila (stejně jako bělocha) - pokud by se mi nepodařilo utéci (nejlepší obrana). Pokud by se to dělo někomu kolem mě, tak by také přišel k úhoně (kdyby nešlo jinak). Kdybych viděla, že policisté tolerují nějaké obtěžování, fyzické bránění svým stáním nebo i drobnou krádež černochovi někde, měla bych vztek. Ale vůči tomu policistovi a politikům - pokud by se stavem policie nezabývali (situace  v některých západních zemích). V situaci, kdy zde téměř žádné černochy v zemi nemáme, naši politici jsou připraveni situaci řešit právě podle aktuální situace, tak vytvářet proti černochům nenávist, nepovažuji za rozumné ani správné. Ještě horší je, že představitelé některých politických stran (a nejedná se o ty známé extrémní) a jejich příznivci mají potřebu potírat občany (včetně mě), kteří vnímají potřebu řešit problém migrace, ale odmítáme mít nenávist proti černochům atd. 

Věřím, že vy, kteří tento článek čtete, patříte zejména do realistické skupiny k naší české zemi i k planetě Zemi a nepatříte ani mezi sentimentální pseudohumanisty, ani mezi čecháčkovské xenofoby. Pokud jste tam patřili a článek vám pomohl některé věci ujasnit, tak jsem moc ráda. Pokud patříte do některé z krajních skupin, nic s tím neudělám. A je celkem jasné, že i v rámci realistické skupiny se budeme v některých konkrétních pohledech lišit, jako je tomu v životě a v diskusi u všeho. A právě i proto je třeba mezi odborníky a politiky klidná věcná diskuse.

S přáním zdravé mysli i otevřeného srdce Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 1.10.2017 21:05 | karma článku: 15,43 | přečteno: 584x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,43 | Přečteno: 611x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4715x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost

Alena Kulhavá

Botswanská mutace: Trocha čísel a biologických a sociologických osvětlení mýtů koronaviru

Vystudovala jsem přírodovědeckou fakultu: Snažím vzhledem ke složitosti problému jak jen jde jednoduše a zároveň pokud možno nezkresleně osvětlit některé klíčové body: Týká se to i omikron varianty covidu:

26.11.2021 v 21:55 | Karma: 44,36 | Přečteno: 14014x | Společnost

Alena Kulhavá

Další klíčová křižovatka v českém školství. Kudy se chceme vydat?

Změny Rámcového vzdělávacího plánu mohou mít dopad i na další oblasti našich životů.Zároveň se rozevírají nůžky mezi tím,co "stát požaduje po učitelích",tím "co je z principu reálné" ,tím "kam míří společnost" a mezi "změnami mšmt

5.2.2021 v 17:55 | Karma: 20,83 | Přečteno: 889x | Společnost

Alena Kulhavá

Otevřený dopis ministru školství ohledně nevhodné koncepce změn ve vzdělávacím programu

Ministerstvo školství otevíralo ve společnosti i mezi učiteli témata a) nerovných šancí ve vzdělání (zatížení rodinou) b) kompetence c) mediální gramotnost d) čtenářská gramotnost e) vztahová degradace f) kreativita a spolupráce,

4.2.2021 v 22:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 846x | Společnost

Alena Kulhavá

Krátký článek o tom, jak preventovat u sebe dlouhodobý kovid a cytokinovou bouři i

u mladších jedinců bez komorbidit, ale s narušenou T buněčnou imunitou, o které ani nemusí vědět, ale která se ukazuje v různých drobných symptomech.

25.10.2020 v 18:02 | Karma: 21,98 | Přečteno: 760x | Společnost

Alena Kulhavá

Mononukleóza jako transformační nemoc - moje osobní zkušenosti

Považuji za kontraproduktivní posuzovat, zda je nemoc znakem vlastní nedokonalosti, výzva, transformace či něco jiného. Je to jen otázka úhlu pohledu a posuzování místo vlastní práce a modlitby daného člověka i lidí okolo nemá

19.10.2019 v 9:55 | Karma: 23,08 | Přečteno: 731x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč lidé oslavují Karla Gotta? Kromě jeho pěveckých kvalit? Co to vypovídá o nás?

Rozumím lidem, kteří mají potřebu dělat pocty Karlu Gottovi i těm, kterým se to vyloženě hnusí. Jak mohou existovat tak silné a legitimní dva tábory? Jaký fenomén v tom vnímám pro mladou generaci?

3.10.2019 v 23:19 | Karma: 25,26 | Přečteno: 1100x | Společnost

Alena Kulhavá

Mají mít děti ve škole o přestávce plnou svobodu na mobilech i chodbách? Odborníci různých

oblastí života s dětmi i mladými dospělými odpovídají na pět otázek týkající se tohoto tématu. Výzva pro současnou dobu najít zdravou rovnováhu v rámci zdravého rozumu i vnímání reality.

16.9.2019 v 22:21 | Karma: 25,76 | Přečteno: 812x | Společnost

Alena Kulhavá

Limity církve, které člověk hlouběji pozná až ve chvíli, kdy vejde ve větší vztah nebo

rezonance, která otevírá věci a nechává stát pouze to, co je skutečné. Ukazuje stíny tam, kde má člověk iluze a zároveň dává hlubší pochopení pro lidství a možné cesty dále. Vítejte ve dvou příbězích.

9.9.2019 v 21:55 | Karma: 22,17 | Přečteno: 467x | Společnost

Alena Kulhavá

Máme demonstrovat před Brazilskou ambasádou, nebo držet pusu a zalesnit Čechy a jít

s životní úrovní výrazně dolů? K čemu vyzývají letošní velké požáry nejen v Brazílii (kde jsou úmyslné), Africe, ale např. i Kalifornii, kde našemu světoznámému muzikantovi shořely stovky píšťal a desítky mandolín v požáru celého

28.8.2019 v 21:30 | Karma: 23,56 | Přečteno: 759x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Jak si myslíme, že funguje církev a jaká je realita? Přináším zkušenosti z intenzivního a

zároveň širšího kontaktu jako "necírkevní" člověk v posledních 35 dnech více, než bych si na začátku prázdnin myslela. Má duchovní činnost církve dnes smysl? Pokud ano, tak pro koho? Jakou má roli ve vývoji společnosti?

20.8.2019 v 17:55 | Karma: 27,32 | Přečteno: 1216x | Společnost

Alena Kulhavá

Lidovci navrhují změnu Ústavy vzhledem k ohrožení našeho přežití. Shrnuji část možností

zapojení se aktivně do ochrany přírody i pro "normální smrtelníky" a nastiňuji zajímavé výzvy, které nám celá situace dává.

11.6.2019 v 22:35 | Karma: 18,53 | Přečteno: 481x | Společnost

Alena Kulhavá

Hájí Andrej Babiš zájmy ČR? Kálíme si do vlastního hnízda? Má smysl "Milion chvilek" či

"Extention rebelion"? Jak vnímáte celou situaci vy? Co v dané situaci děláte? O čem hovoříte s blízkými? Co dělat budete?

9.6.2019 v 14:45 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Společnost

Alena Kulhavá

Moje květnová Pouť Řevnice - Dobříš - Jince - Hořovice

Cesta je cíl. Štěstí začátečníka se projevilo v podobě sluníčka a "zázraků" při Velikonoční Pouti. Zde naopak pršelo a vyšly najevo Stíny z hlubin. Vesmír ukazoval svoji temnější stránku. Ale tu kouzelnou také.

16.5.2019 v 22:06 | Karma: 20,69 | Přečteno: 455x | Společnost

Alena Kulhavá

Istanbulská úmluva, gendrismus, jaké důsledky to již má a jaké může mít do budoucna?

Tato dohoda je velmi diskutovaná, protože může přinést do některých zemí doplnění práva, ale skýtá i problematické pasáže pro extrémně postmoderní společnost. Právě o tom píši - jako výzvu, aby toto nenastalo.

3.5.2019 v 20:45 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Alena Kulhavá

Putovala jsem Brodek - Kokory - Hostýn - Svatý Kopeček

Když se člověk vydává na Pouť, cesta je cílem. Je otevřený všemu, co se na Pouti bude dít a Vesmír na to vyslyší. Co jsem zažila o své Velikonoční Pouti?

24.4.2019 v 22:55 | Karma: 29,27 | Přečteno: 680x | Společnost
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik