Jak šachoval Babiš s rozpočtem,že jsme kromě EUdotací v mínusu a proč se bojí k Moravcovi?

A. Babiš se nebojí diskutovat nejen u Moravce,ale i s jinými novináři.Nejde jen o rozpočet, žalobu od Slováků,ale i o obsah jeho knihy,na který měl být kolegy z jiných stran dotazován a to je to poslední,co by potřeboval.Proč? 

Přestože se zde budu snažit podívat na věc z obou stran, jsem si vědoma toho, že můj pohled bude subjektivní, protože určitě nemám všechny informace a  přímo s Andrejem Babišem  jsem nemluvila. Přesto máme-li se nějak zorientovat v předvolebních kampaních, i dílčí pohledy mohou být užitečné. 

Andrej Babiš je chytrý chlapík (až vychytralý), který umí zacházet s informacemi, sebeprezentací, umí se přizpůsobit lidovému žargonu (ale zachází i do nechutných sprosťáren v rámci své pýchy a sebestřednosti). Je dobře, že narušil některé kmotrovské vazby u ODS a ČSSD. Andrej Babiš je i vizionář. Byl vizionářem v rámci svého divokého podnikání a po jednom volebním období je vizionářem i v politice. Jestliže první volební program byla slátanina kde čeho a lidé volili "toho, kdo ještě v politice nestihl nic ukrást a využít státní zakázky", dneska tu máme zajímavou knihu "O čem sním, když náhodou spím", která má hlavu a patu.Tato kniha nejí jeho dílem (a sám to uvádí), ale kolektivním dílem odborníků, které má možnost jako bohatý podnikatel zaplatit. Je dost možné, že některým věcem z knihy Andrej Babiš dokonce už i věří. Jenže kniha má jeden zádrhel: Míchá se v ní reálný politický program, nereálné sliby a sny. Jsem si jista, že ne každý čtenář to dokáže od sebe odlišit a to dává Andreji Babišovi velkou moc do ruky: Knihou okouzlí davy "jééé to bychom si přáli, ten Babiš je geniální" a pokud z toho řadu věcí v dalším volebním období nesplní, jak on, tak voliči si mohou říci "nevadí, byly to jen sny." Tím se neuvěřitelně chytře nejen vyhýbá odpovědnosti, ale velmi vychytralým stylem k sobě láká voliče. I jiné politické subjekty mají tyto sny, mluví o nic  a pracují na nich. Vlastně se na velké části z nich můžeme shodnout v rámci celé společnosti. Ale ne vše je reálně dosažitelné v následujícím volebním období a také některé věci závisí na práci a konkrétních životech (včetně moudrosti, invence a lásky) nás občanů  a ne na práci politiků. Když se z toho udělá šikovná bramboračka, kniha působí jako dokonalý politický program.Solidnější politici (ale i politologové a kdokoliv o čemkoliv hovoří) věci poctivěji oddělují a tak sice jejich řeči nejsou tak lákavé, ale jsou poctivější. 

V knize najdete i věci, které vypadají výtečně, ale motivy mohou být zcela jiné: Například ušetřit státní rozpočet tím, že se sníží počet poslanců a zruší se kraje. Kdyby to nebyl Andrej Babiš a kdyby mocensky nepotřeboval zrušit pokud možno co nejvíce politiků a vládnout sám, tak bych si říkala "ok, uvažujme o tom." Jenže situace je taková, že Andrej Babiš si je vědom své současné převahy a rád by (i když to nemusí říci přímo) změnil volební systém na většinový - tudíž aby mohl vládnout sám. V současné době je to neprůchozí, ale když oseká počet poslanců, takže se tam menší strany nedostanou...A proč ty kraje? Na kraje se špatně vidí a mají docela velkou moc. Má zkušenost, že nejeden hejtman nerespektoval jeho neregulérní příkazy a tak speciálně jednoho se nechutným způsobem zbavil. 

Další věcí je"ziskové zdravotnictví". V knize o tom píše jen v náznaku, ale prozradil se při jednáních. Na to právě se ho chtěl u Moravce Zaorálek zeptat, aby lidé slyšeli, jak to pan Babiš myslí. Nedostavil se, i když mohl a i Moravcovi to bylo jasné.  Opět nemohu vědět stoprocentně, ale každopádně mi svítí červená kontrolka: Babiš každý rok posílá zemědělcům dopis, že od nich koupí pole. Vyděračským způsobem se dostal i Olmě, Kosteleckým uzeninám a to až tak, že jeden člověk spáchal sebevraždu, další se bojí nebo jsou psychicky zdeptaní. City banka přiznala spojení, kdy předhazuje Babišovi nejen dlužníky, ale i lidi, kteří se na krátko dostali do obtíží. Nelze vyloučit, že Babiš několika zemědělcům kteří mu nechtěli prodat pole, velmi  (dokázat se to nedá) zničil úrodu jedy - zničení polí navazovalo na nechť zemědělců Babišovi pole prodat. Babiš znekvalitnil potraviny (ne všechny, ale i to má vliv, že nás Evropa vnímá jako popelnici), má to vliv na reprodukci (a hlavně pesticidy) a skoupil genetická centra na umělé oplodnění. Zakoupení alespoň některých nemocnic a vytvoření zdravotních středisek pro bohaté, se přímo nabízí (nejde o určité nadstandardy - pro ty jsem, zde se jedná o zdravotnictví zcela mimo dosah normálních lidí). Pravděpodobně na to nedostaneme odpověď a nebo velmi vychytralou. Komunikaci s politiky se vyhýbá. 

Slovensku je na Andreje Babiše podaná žaloba za monopol v rámci pekařství. Postupoval prý protizákonným způsobem. Hrozí mu pokuta (ano, čtete dobře) 16,7 miliardy korun. Jak soud dopadne je jedna věc, ale tendence k nebezpečným monopolům je zde tak jasná, že to snad musí vidět každý. Informovala jsem se u různých lidí, jak je to s naším antimonopolním úřadem a dostala zprávu, za kterou neručím: Podle více lidí, kteří se v problematice pohybují, tento náš orgán nejedná transparentně a neměří všem stejně. Je to i docela složité. V situaci, kdy je Andrej Babiš ministr financí může být situace ještě komplikovanější (může, nemusí, ale viděli jsme tahanice s vyšetřováním  korunových dluhopisů).Chceme mít takového člověka v politice? A chceme ho mít jako šéfa (nikoliv předsedu) podle současných statistik nejsilnější politické strany - resp. ani ne strany, ale firmy Babišovo ANO? Odpovědět si musí každý člověk sám a podle toho volit. 

Jak je to se státním rozpočtem a státními (pozor neplést s Babišovými korunovými!) dluhopisy? Jak to, že ve skutečnosti nejsme v plusu, pouze velké evropské dotace nám ten rozpočet vyrovnaly? Domnívám se, že se mi v tomto článku nepodaří pro úplně všechny vysvětlit vyčůraný transakční "fór",který Babiš několikrát během volebního období vykonal. Ve zkratce prostě nevydal státní dluhopisy, pak je vydal jindy, takže ve chvíli, když se všude možně chválil a kdy ho chválil prezident Zeman (že by to nevěděl?), byla to habaďůra. Ta nevylezla teď,upozorňoval na ni Pavel Bělobrádek již před časem. Je mi na zvracení, když si vzpomenu na Otázky Václava Moravce, kde se Andrej Babiš chvástal, mával papíry, jak je nejlepší ministr financí v historii Čech. Nechci ho kritizovat jako ministra financí. Nemusel dopadnout dobře a mohlo to mít řadu důvodů. To, co je nechutné, je to lživé chvástání. 

Z další lži ho podezřívám v knize: Píše tam, že se nikdy před vstupem do vlády. nekamarádil s politiky, nepracoval s nimi...a přitom oni se k tomu hlásí a popisují to. Je zachycený i na fotkách v konkrétních jednáních a konkrétní spolupráce byly uskutečněny. Co si mám o tom myslet? Nemohu dopátrat, tak si nedělám jasný názor, ale červená kontrolka mi svítí. 

Andrej Babiš je vizionář a chytrý a charismatický. Ale je i vychytralý, nesnese nikoho vedle sebe, už to i veřejně přiznává (což přímo znamená zrušení demokracie) a charakter a svědomí zanechal asi v minulém životě. Tam, kde chce rádobyzachovat demokracii (v rámci výběrových řízení apod.) ji sám chce v politice zrušit (při svém střetu zájmů, likvidaci politiků, samostatném vládnutí  a obžalobě od Slováků).  

Chcete takového budoucího ministra financí nebo premiéra? 

Pokud ne, tak přemýšlejte, koho budete volit. Ano, situace není růžová, každá strana má nějaké máslo na hlavě a některé velmi. Přesto si myslím, že pokud má být jako vizionář Andrej Babiš v politice užitečný (je otázka, má-li tam být při ztrátě charakteru a střetu zájmů vůbec), tak nejlépe by bylo, kdyby jako osoba byl odborným poradcem nějaké politické strany. Ale to se nestane, naopak on chce vládnout, ovládat nejen své členy, ale zbavit se pokud možno jakýchkoliv politických stran ve vláděA tam už mi svítí nejen červené světýlko, ale přímo zvoní alarm. 

Andrej Babiš je chytrý a bude umět vše okomentovat. Jeho skutky a chování ale mluví za něj. Kniha není v tomto směrodatná. 

Pokud máme alespoň trochu naději, že nepřevezme moc zcela, tak  jen tehdy, když část lidí, kteří ho uvažují volit (protože dost hlasů dostane každopádně) zvolí stranu jinou, která ho bude alespoň trochu kontrolovat a hlavně se bude muset domlouvat. Bohuslav Sobotka není charismatik a chápu sociální demokracii, že před volbami vyměnila šéfa. Ale on a Pavel Bělobrádek  dosáhli toho, že vláda udělala kus práce a bylo možné jednat. I když to s Andrejem Babišem bylo někdy velmi těžké. Pokud jste nečetli programy stran, může vám řada věcí uniknout. Ale např. KDU si v průběhu času odškrtávala na své webové stránce www.kdu.cz jednotlivé body programu, které má splněné. Ty, které měla rozpracované, byly také označeny. Jiné strany to tak transparentně udělané neměly, ale kdybyste dohledali, také by se vám podařilo něco zjistit. Sledovala jsem v průběhu volebního období několik stran(nejsem členem ani příznivcem jedné politické strany a v každých volbách se rozhoduji znovu a někdy jinak, než minule). Jen pro zajímavost KDU se podařilo splnit 83% svého programu. To není v tuto chvíli přímluva za KDU, i další strany splnily řadu věcí. Je to jen ukázka toho, že je třeba o věcech jednat a ne aby měl vládu jeden muž ve státě. 

Važte tedy prosím dobře, koho budete volit s ohledem na to, aby Andrej Babiš nesestavoval jednobarevnou vládu. 

"Jak se o tom mohou dozvědět další?" ptali se mě psychologové,kteří se vážně obávají o budoucnost demokracie u nás. Moje odpověď zní: Tím, že o tom s lidmi budete mluvit a že i článek pošlete svému okolí. 

S přáním krásných letních dní Alena Kulhavá

 

,

Autor: Alena Kulhavá | neděle 30.7.2017 21:42 | karma článku: 32,60 | přečteno: 1619x
  • Další články autora
  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik