Proč někteří lidé nechápou řídit stát jako firmu jako cestu do pekel?

9. 05. 2017 7:20:31
Přestože mě se podařilo vysvětlit lidem nutnost oddělit politickou a ekonomickou moc, kamarádi mi hlásí, že se jim to v okolí nedaří a vyplývá napovrch proč. Problém je hlubší a vyplývá s tím, co považujeme za nejvyšší hodnoty.

30% občanů vítá, že stát je řízen jako firma. Podobně je tomu v Americe, kde je Donald Trump (kromě toho, že může skutečně přinést čerstvý vítr) adorován jako ten, který je velkým podnikatelem a tudíž vytáhne zemi z ekonomických problémů.

V čem spočívá problém?

Pokud je země řízená jako firma, tak firma má jednoho šéfa, kterému podléhají podřízení. Přesně tak si představuje řízení státu Donald Trump i Andrej Babiš. Vlastně nás ani nemusí překvapovat nahrávky, kde všechny ostatní politiky nazývá kretény, neschopnými debily, píčami a krávami. To je vnímání šéfa, kterému ostatní politici vlastně překáží, on sebe sama vnímá jako jediného možného správce státu (i když v reálu musí s politiky nějak přece jen jednat).

Problém je v tom, že stát není firma. Stát nemá poslání za každou cenu vydělat nejvíce peněz. Stát je instituce, kde se chytří zvolení lidé domlouvají na tom, co je pro občany po všech stránkách nejlepší. Je nutný dialog a proto i když nejsem voličem ČSSD, přeji jim, aby se vyčistili od korupce tak, aby byli volitelní, neboť jsou jako poradní hlas v parlamentu i ve vládě potřeba. Podobně jen na tom ODS. Problém mají ČSSD i s tím, že do vyšších postů nechtějí pustit nové lidi. Na druhou stranu se mínění strany štěpí, mělní a tak jako u jiných politických stran na západě, všude vládne větší a větší individualita a chaos. Podobně jsou na tom i některé jiné politické strany, ale přesto zde existují rozdíly a je třeba to studovat. Není někdo nejchytřejší, je třeba zastoupení více politických stran v parlamentu a ve vládě. Indiáni měli také různé názory a tam šli dokonce do ještě většího extrému (mohli si to vzhledem k charakteru jejich kultury a povaze dovolit): Dokud se nedomluvili všichni, nepovažovali to za dohodu. Jde o to, aby se nakonec všichni cítili spokojení (ve větší společnosti v rámci možností, tam už to zcela opečovat nejde).Pokud je ale politická strana vlastně politickým hnutím jednoho muže (Andrej Babiš), k přirozenému vývoji tam nemůže dojít a takové uskupení by nemuselo být voliči vůbec řazeno mezi politické strany.

Pokud půjdeme po nejelementárnějších věcech, tak zdravotnictví rozhodně nebude nikdy vydělávat. Znamená to, že má v rámci zisku firmy státu fungovat jen privátní drahé zdravotnictví a žádný sociální systém? Tady hned cítíme, že by nám to vadilo. Ale Andrej Babiš postupně skupuje zdravotní zařízení a chystá se na velké privatizace. A co školství? Máte na platit 40 000 - 50 000 Kč ročně na středoškolské vzdělání všech svých dětí? (dneska i soukromé školy dostávají dotace). Proč by platila nějaká účetní pravidla, když nekalé zisky by mohly být větší? Začátek toho vidíme již u Babiše. Jen pouhý začátek.

Přesto 30% lidí mluví tímto způsobem:

- "Babiš je schopný podnikatel, který umí vydělat milióny, které určitě dá do státní pokladny a ne pro sebe, je to náš zachránce."

- "Vždyť všichni podvádí a kradou a manipulují s médii."

- "Sobotka je jen floutek, který nikdy nepracovat, je mimo realitu, po škole šel hned dělat politiku."

- "Zeman je dobrej borec, jak to tomu Sobotkovi natřel před kamerama, to byla dobrá show."

Problémem není jen hloupost či nevzdělanost (viz mé dva předchozí články), ale i náboženství konzumu. Pokud se hdp a plný žaludek stane jedinou hodnotou v životě člověka, není svobodný, je závislý na požitku či přežitku. Je samozřejmé, že stát se má starat o prosperitu, ale pokud je prosperita jedinou hodnotou a lidé nejsou ochotni vnímat, že ve většině případů mají dostatečně zabezpečený život a těm, kteří nemají (např. nemají práci) je třeba osobně i systémově pomoci bez nutnosti do nekonečna navyšovat hdp, pak jsme v pasti. Polarizace společnosti, monopoly (které Babiš také vytváří) a postupná absence druhého pilíře společnosti - tj. alespoň do určité míry nezávislé skupině politiků RŮZNÝCH politických stran nás může dovést až do pozice Ruska. V 1989 jsme odzvonili komunismu a teď se dobrovolně řítíme k diktatuře jednoho člověka. Samozřejmě napřed je past vyskládaná medovými koláčky: Sliby a určitým fungováním pro občany. Ale již teď se ukazují vyděračské praktiky i lhaní o médiích podnikatele Babiše. Jaký to asi bude vládce za 10 let? Koho po sobě, až už demokracii zruší (neboť bude mít celý business stejně pod palcem) do čela státu postaví?

Velcí podnikatelé typu Babiš nebo Bakala nemají prostě v politice co dělat. I kdyby měli ruce čisté, jako že nemají. Právě je musí korigovat politici různých politických stran, aby se to někam neutrhlo. Bohužel chybu v tom udělal právě Bohuslav Sobotka, který akcentoval vůli lidu a Andreje Babiše do vlády přizval. Jiní politici dokonce očekávali, že si Babiš - osvětlen na ministerstvu - nedovolí zákulisní politiky, které by si býval dovolil jako oponent vlády. Jiní dokonce doufali, že si Babiš na ministerstvu vyláme zuby a už ho lidé v příštím období volit nebudou - nebudou opakovat svůj úlet a svoji mánii "volit toho, kdo politiku hlásí, že vyčistí", ale přinese ještě větší bahno.Sobotka sám dnes přiznává, že to byla chyba. Neměl Babiše do vlády zvát a už vůbec ne na ministerstvo financí. Pokud to u Babiše někteří lidé nechápou a nechají se při podzimních parlamentních volbách "opít Zemano-Babišo rohlíkem", budeme muset pravděpodobně zažít lekce, které opět po letech společnost v této otázce na pár desítek let zase probudí? V roce 1948 lidé nadšeně vítali spásu komunismu, dneska vítají spásu oligarchismu nebo dokonce totalitní diktatury.

V roce 2011 mluvil prezident Zeman velmi kriticky k minulosti Andreje Babiše a veřejně do médií zdůraznil, že tento muž nemá v politice co dělat

a) střet zájmů

b) jeho minulost.

V současné době, kdy jeden druhého podporuje v tom, aby byl voliči zvolen, jde veškerá morálka a principy politiky do koše.

Máme právo opustit kulturu (to jsme již udělali) a civilizaci (k tomu máme nakročeno) a vrátit se do úrovně zvířecí (čemuž odpovídají citáty občanů výše zmíněné), které ctí jen právo silnějšího. Tak primitivní nejsou ve svém celku ani přírodní národy (které ještě někde mají kulturu vyspělejší, než my). Dokonce ani zvířata nejsou tak podlá, kam se v současné době vydáváme. Máme právo na všechno, vše je přirozený vývoj života. Vše jsou životní lekce.Je možné, že demokracie, kde spodní třetina obyvatel se prostě téměř v animálním prostoru téměř vždy pohybuje (i proto skončila demokracie v Řecku kdysi dávno), se dostává do v novověku nové situace Do situace, kde ani učitelé ani nemají šanci u těchto lidí posunout dál potřebu "plného žaludku a maximálního konzumu věcí za každou cenu" v situaci, kdy klasická náboženství (která každý týden na mši vyučovala mravnost) jsou na ústupu. Nacházíme se v období "pádu Říma" s tím rozdílem, že nemáme žádné duchovní a mravní opory v náboženství. Je skutečně možné, že nás čeká období odpovědnosti každého z nás a možnost se i bez oficiálních náboženství pozvednout v hlubším poznání Bytí a tím do toho přirozeně alespoň trochu zavzít i těch 30% - jak o tom mluví Dalajláma, indiánští šamani i evropští vizionáři a psychologové. Je otázkou, jak se to bude dít i v jiných, k čím dál většímu konzumu se ubírajících zemích: kromě Evropy v USA, Číně, ale bohužel i v Japonsku atd..Jak mezi sebou bude hledat rovnováhu přirozená potřeba přežít (a tím i ekonomicky přežít v rámci globalizovaného světa) a smysl života člověka, nikdo z nás nevíme. A proto přestože se snažím popisovat kulturní a společenské chování s určitými hlubokými zásadami, rozhodně nikomu nechci určovat, co má dělat.

Nahrávky Babiše neukazují jen na jeho sprostotu a jasný záměr ovlivňovat média (alespoň trochu ve svůj prospěch), ale také nás útržkovitě upamatovávají na přítomnost provázanosti ekonomické a politické moci i v rámci jiných politických stran, zejména ČSSD a ODS. Je to velké zrcadlo i pro ně. Nebude to lehké u voleb a každá strana, která se honosí tématem "vyčistíme politiku od korupce" místo jasnými programovými idejemi a metodikami v rámci členské základny, je podezřelá (viz Věci veřejné). Přesto se volbě nevyhneme (nebo bychom neměli vyhnout).Je odváděním pozornosti řešit, proč Sobotka odvolal Babiše až teď, kdo na koho a proč co nastražil (na Babiše, na Zemana) a kdo s kým má v plánu vládnout.To je minulost a budoucnost a pravdu se stejně nedozvíme. Nás by mělo zajímat, bez ohledu na Bohuslava Sobotku a veškeré politické rošády politických stran před volbami, koho chceme skutečně podle jeho programu a charakteru a případně dlouhodobého působení v posledním volebním období (pokud budeme volit stranu ze současné vlády) volit. Jak v parlamentních, tak prezidentských volbách.Jinak budeme jen loutky ve hře médií.

Pokud bychom se jen trochu upřímně podívali do svých srdcí ke své mravnosti (resp. ke svému duchu), uslyšeli bychom tam jasný hlas, že politik lhát a krást nemá, nemůže být ani zároveň velkým podnikatelem ve střetu zájmů. Je právě naopak oporou lásky, práva a spravedlnosti (jak to jen jednotlivé politické strany v praxi vnímají). Pokud jsme politikům ochotni trpět čím dál větší zhůvěřilosti a zároveň nevěříme nikomu, nasedli jsme na cestu do pekel (neboť ne všichni jedou v kauzách a zároveň je třeba věci jen základním způsobem sledovat). Ještě v minulé vládě, kdy premiér Nečas se nechal zlákat kočičkou Nagyovou, jsme volali na poplach a po Nečasovi není ani vidu, ani slechu a ODS to v dalších parlamentních volbách výrazně poškodilo - i teď řeší to, jak být pro voliče věrohodní. Stejně tak Věci veřejné atd. jsou minulostí.Přesto prezident Zeman se svojí Šloufovskou a Mynářovskou minulostí (i řada kauz) v politice přebýváa existuje nebezpečí, že politické hnut ANO se nestane minulostí a dokonce, že Andrej Babiš nezmizí z politiky.Jsme o velký schod blíže k rozkladu stádu západní-středoevropské civilizace, která stojí na demokracii. Je možné, že je to nevyhnutelné a proto nechávám Cestu otevřenou - beze strachu a lpění. Přesto ale určité uvědomění si toho, co se v současné době děje, stejně tak základních principů společnosti považuji z hlediska vědomí za užitečné.

Připojuji krátké čtení Radovana Lukavského z Masarykových moudrostí:

https://www.youtube.com/watch?v=EmMQ1IVCNO8

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | úterý 9.5.2017 7:20 | karma článku: 25.35 | přečteno: 598x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.74 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1504 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 252 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...