Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ježíš Kristus jako zenový mistr versus byrokracie a potřeba bezpečí a jistot v Evropě

Když se Ježíš modlil v Getsemanech, ale i v průběhu celého života byl v něčem jako zenový mistr. Proč? Když chceme na všechno mít tabulky a zákony, co tím způsobujeme? 

Starý Zákon ukládá řadu povinností a pravidel a Ježíš Kristus přišel, aby je zrušil a tím naplnil. Nejde proti Starému Zákonu, rozpouští pouze způsob práce s Vesmírným Řádem: Místo sebekontroly dává otevření se Cestě, která vede člověka sama. Od zpovykanosti přes dril Starého Zákona až k toku inspirace a vědomí v letopočtu novém. Dává sebe sama jako pomocníka na této cestě. Dává ho prvně pro ty, kteří se s ním přímo setkali a zcela fyzicky pochopili skrze samotné Bytí Ježíše, kudy vede Cesta. Dává ho v daru mše, kde se setkání s Kristem opakuje a dává ho v rámci požehnání biskupům. To, že se časem někde něco vytrácí a že můžete přijít do kostela a býti rozpačití z poněkud mrtvé energie starého biskupa, který snad dokonce má i tvrdé srdce, je jiná věc. Ale v globále je ten písek Ježíšových sandálů roznesen ze Středního východu až k nám a žijeme ho, i když si to neuvědomujeme. Tím jeho výjimečnost a "boží synovství" není třeba teologicky rozpitvávat, stačí ho sledovat a případně žít. 

V současné době ale křesťanství upadá. Určitá malá část lidí pokračuje v tom, co Ježíš odkázal: U nás více prožitě, v některých západních zemích spíše z rodinného zvyku - formálně. V mladé generaci najdeme malé množství lidí, které by křesťanství oslovovalo (ale stále jsou). Křesťanství neupadá mezi samovolně duchovními lidmi, kteří dost často kombinují křesťanství (i třeba jen velmi okrajově nebo naopak pravidelně) s jógovými či tai-chi přístupy. Tito lidé dosahují nejen vnitřního míru, ale získávají dovednosti typické pro šamany či jogíny, z některých se stávají i velmi kvalitní terapeuti a pomáhají ostatním lidem s fyzickými a psychickými problémy -procesy. Kromě nárustu "pseudoduchovních lidí" - neuzeměných esoteriků část společnosti skutečně duchově roste a to nejen v Čechách (i když zde je to hodně markantní). Křesťanství a vůbec jakákoliv duchovnost ale upadá ve většinové společnosti, která sice třeba i vyrazí cvičit jógu či čikung (někteří), protože je to moderní, ale podstatu a nejhlubší smysl tohoto činění stejně nevnímá (a tak ji ani nedělá). Na nejvyšší úrovni je vše v pořádku, jsme ale tedy ve fázi, kdy se odvracíme od jedné složky své osobnosti - té nejhlubší. 

Příbuznost praktického žití křesťanství a zenbudhismu, případně taoismu a i hinduismu vnímám v tom, že NECHÁVÁ VĚCI PLYNOUT, RESPEKTUJE VNITŘNÍ VEDENÍ A NESNAŽÍ SE KONTROLOVAT ANI SVŮJ ŽIVOT, ANI ŽIVOTY OSTATNÍCH.  NEPOŽADUJE, ABY SE LIDÉ MANIPULOVALI A KONTROLOVALI. NECHÁVÁ LIDEM ZAKUSIT TOK ENERGIE-LÁSKY-ŽIVOTA A NEPOŽADUJE UMĚLÉ BEZPEČÍ. 

Najdeme potom v praktické cestě určité rozdíly tak, aby rozdílní lidé si mohli vybrat tu kterou cestu (většinou už svým narozením). Ale toto vnímám jako společné. 

Když se podíváme do dnešní společnosti, žití těchto principů se dost často buď neděje, pohybujeme se opačným směrem nebo tyto principy pokrucujeme:

- Snažíme se vše vysvětlit hlavou a vše mít pokud možno pod kontrolou rácia a metodických pokynů. Ten proces začal už v osvícenství, kdy jsme škrtli Boha - a to ne nějakého panáčka na nebi, ale právě to nejhlubší vědomí v nás, které přesahuje rácio. (V komunismu a částečně socialismu se proces rozvíjel - buď umělým budováním sladkých zítřků nebo jistot - byť sociální cítění patří mezi duchovní hodnoty a má v politice své místo).Je to zajímavý společenský experiment. 

- Tím automaticky uzavíráme tok energie - lásky a jsme nemocní i v situaci, kdy žijeme nejpohodlněji, co kdy.

- Manipulujeme sebe k výkonům, které nás ničí, ale posilují naše ego (pocit oddělené mohoucnosti) či je na nás společností (nejčastěji zaměstnavatelem) ne nezbytně nutný nárok kladen. Nebo naopak si dopřáváme hnití ve skutečném či virtuálním světě právě tím, že nejsme napojeni na sebe sama a na tok inspirace. 

- Vzhledem k odpojenosti toku vědomí Vesmírných zákonitostí musíme vytvářet složité zákony (kromě toho, že je svět složitější), kterým už ani nerozumíme a nedají se ve své rozpornosti žít. 

- Tak, jak čím dál více máme pocit, že štěstí a pozitivní vývoj světa  je spojeno s dph a prodejem naší firmy nebo firmy, kde pracujeme (a možná také - ale ne jistě- větším bohatstvím naším). Ztrácíme sebe sama, svůj čas i kontakt s hlubším zdrojem štěstí v nás. Dostáváme se do začarovaného kruhu.

- Vzhledem k tomu, že si začínáme uvědomovat, že zdroje Země nejsou neomezené a dochází nám i důsledky kolonizace a globální změny klimatu (které ale na nás pravděpodobně stejně budou muset dopadnout), se snažíme vymýšlet další zákony a pravidla, někdy ani nevíme jaká a snažíme se zabezpečit před světovou katastrofou. O změně vlastního vědomí a návratu k duchovní Cestě neuvažujeme. 

- Snažíme se naklást na politiky maximální odpovědnost za vše, ještě je zkritizovat (i ty dobré a nezkorumpované - preventivně všechny) a jen tímto kvičením potvrzujeme vědomí vlastní nemohoucnosti. 

- Někteří naopak se dotknou vlastní (byť jen z ega omezené) mohoucnosti, začnou s politiky jednat nebo vytváří speciální protestní organizace a myslí si, že běh světa v lekcích, které nás neminou, změní. Nevnímají politiku, zákony i armádu v jejich důležitých, ale omezených možnostech jednání v rámci složitého toku Života jako takového. 

- Politici, kteří nahlédli vlastní bezmocnost v koloběhu složitých procesů naopak někdy skládají svoji aktivitu (nebo se zavírají do marginálií) místo toho, aby se napojili na Zdroj v sobě sama a zeptali se "co mám teď dělat?" "Co je moje úloha?"

- Zvyšujeme bezpečnost fyzickou i morální do nežitelné úrovně složitými pravidly a formuláři (tím neříkám, že řada opatření není v současné situaci nutná) jak v rámci státu, tak v rámci EU. To jen dokladuje naše čím dál větší vzdalování se sobě sama, kdy člověk, když je v sobě samém ví, co má dělat a určité principy jsou ve společnosti právě z toku Ducha - života pevně zakořeněny.  Nám se to vytrácí a stavíme si berličky.

-  Ve školách je na učitele kladena nežitelná odpovědnost za osudy a životní zkoušky dětí, kde pády a zranění bývaly přirozenou součástí vývoje dítěte, ale dnes je to formulováno jako chyba učitele. Učitel se tak dostává do situace, kdy raději neriskuje s dětmi někam vyjet nebo je podroben složitému vypisování papírů a stejně je jednou nohou v kriminále.

- Rodiče mají na učitele nároky, které se neslučují s přirozeným životem (aby nebyli nemocní a nesuplovalo se, případně jiné s realitou neslučitelné představy atd.). 

- Na jedné straně se s maximální sebekontrolou pouštíme do přesčasů v práci a na druhé straně žijeme dobu "nevaž se, odvaž se" v situacích, kdy by měl člověk sice žít spontánně, ale s vědomím, nikoliv jen s utrženým egem či chtíčem. 

- Ego a utržené chtění považujeme někdy za skutečnou touhu srdce a jindy naopak si nedovolíme žádný rozvoj a tančení po louce pro sebe.  To proto, že žijeme v zajetí domnělých povinností a potřeby zajistit - ukontrolovat šťastný život (podle našich představ nebo kvičení našich nejbližších) našim nejbližším. Neumíme rozlišit potřebnou pomoc bližním a přebíráním odpovědnosti - tj. kontroly. 

- Vytváříme tabulky, kdy by co měl kdo v životě dělat a přeceňujeme rovinu rozhodnutí se vůlí - ráciem tady a teď - např. "chci mít manžela a děti a tak je budu mít s kýmkoliv" - a tak řada manželství potom vychovává další podivně nastavené tvory. 

- Nárokujeme na druhých, aby něco dělali pro něco společného a nevnímáme rozdíl, mezi důležitostí oběti (když je nutné - matka-dítě, nebo když to člověk cítí v jakékoliv situaci) a nutnou svobodnou Cestou Ducha - tj. aby každý dělal to, co cítí, že má. 

- Manipulace v rámci obchodu je nejvyšší komunikativní dovedností a je to základ výdělku řady organizací nabízejících osobní růst. Ti pak školí budoucí obchodníky - manipulátory. Nejlépe je to udělat ještě v internetovém obchodě tak, že dám něco lidem zadarmo a oni si z vděčnosti (nebo aby jim to nebylo blbé) u mě pak něco koupí. 

- Z pohodlí bez toku inspirace a v zakonzervování se do rácia se v různých pracovních i osobních skupinách, ale i v rodinách objevují krysí principy - žereme se navzájem a nejsme schopni často ani žít v manželství. 

Pokud chce člověk zůstat věrný sobě sama a žít skutečně Život a tok energie a lásky, žít zen, křesťanství či tao, dostává se postupně do čím dál většího konfliktu se společností. Tak jako se dostával Ježíš Kristus do konfliktu s Židovským národem a s farizeji. Pilát ho neshledával vinným, ale ze strachu před sesazením od císaře, kdyby neupokojil řvoucí davy, tak ho nakonec dal nejen zbičovat, ale i pověsit na kříž. Je zcela jedno, zda se to skutečně stalo, je to živý příběh v našich duších a děláme to denně: Denně bičujeme to spontánní inspirační v nás, které nám říká nezávisle na naší mysli, co máme a nemáme dělat. Bičujeme to ze zvyku nebo ze strachu ze ztráty kontroly našeho života (a života dalších lidí). Nebo kvůli tlaku společnosti. Nebo si to ani neuvědomujeme. Ukřižovaný po levici Ježíše se ho ptal, proč se nezachrání, když je Mesiáš, proč prostě něco neudělá. Nechápal, že pokud je člověk skutečně napojen na Podstatu světa, je hudebním nástrojem, který cítí, co má a nemá dělat a i kdyby to stokrát nedávalo logiku, nemůže jinak. 

Šťastni ti, kteří nepotřebují ničit nebo potlačovat v sobě to pokorné a zároveň svobodné, ale musí se někdy připravit na to, že mohou být právě "křižováni" nebo přinejmenším "bičováni" či alespoň "vysmíváni, pokřičeni či nenáviděni" lidmi, kteří se snaží své životy a životy kontrolovat myslí, pravidly a tabulkami nebo mají z něčeho strach. Takto nepřijímáni mohou být někdy zenoví-kristovští lidé proto, že to přináší nemožnost takové lidi ovládat a mají svobodnou volbu nečekaného výsledku v jakékoliv situaci (což je nepříjemné zejména na pracovišti a někdy v partnerském životě) a to i s vědomím, že jsou chybující - nejsou dokonalí (protože vlastní nedokonalost je nejlepším útočným polem pro druhé: "musíš dělat, měl bys dělat to a to, protože jsi...neumíš...neděláš"). A také přinášejí pro druhé bolest z vědomí, že lidé strachu nebo kontroly nejsou tak svobodní, jako lidé s volným plynutím ducha-inspirace-lásky. 

Alena Kulhavá

 

 

Autor: Alena Kulhavá | neděle 16.4.2017 8:02 | karma článku: 16,88 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik