Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Archetyp Baby Jagy i úředníka ve školství: Jakou výzvu přinášejí?

České školství je různorodé a jak státní, tak soukromé školy s různými nedostatky, resp. jsou bohaté na určité konkrétní výzvy pro žáky i učitele. Není náhoda, kdo kde učí a kde se učí. Jaká je vaše zkušenost? 

V systému školství jsem zaznamenala jinou atmosféru na soukromých gymnáziích, státních gymnáziích a na základních školách: Soukromá gymnázia někdy nechtějí respektovat zákonitost, že řád je také důležitý. Jsou ale mezi nimi světlé krásné výjimky. Státní gymnázia mají z mého pohledu a mé letité zkušenosti dobrou atmosféru, jen je třeba, aby rodiče věděli, zda jejich dítě je skutečně studijní typ anebo by se jen lehce chtělo dorozvinout a vlastně už někam směřovat (vhodnější jsou pak lycea nebo odbornější školy). Na některých gymnáziích ale bohužel panují složité osobní a systémové problémy mezi vedením a sborem nebo ve sboru, což se propisuje do menší pohody práce učitelů. Základní školy jsou velmi různé: Některé mají vedení školy i všechny učitele osvícené a vyučují v rovnováze řádu, spontaneity a tvořivosti. Někde je vedení + řada učitelů dobře nastavené, ale určité drhnutí ze znát u některých starších učitelek nebo naopak mladých populistických učitelů a učitelek. Jinde se základní škola (i podle slov jednoho ředitele takové školy) podobá spíše masokombinátu. 

Pokud moderní pedagogika upozaďuje nutnost řádu, vychází často ze zkušeností gymnázia nebo soukromých či prestižních základních škol, kde uvědomělí rodiče a žáci tvoří výjimečnou skupinu, se kterou se dá pracovat jinak. Pokud člověk učí na základní škole, kde převládají nejen rozvedené, ale i nefunkční rodiny, chybí základní návyky i zážitky z rodin, situace je zcela jiná. Přesto i v těchto školách se dá skloubit nutná koncentrace na řád, soustředění, plnění pravidel se spontaneitou, tvořivostí i humorem. Je to jen obtížnější, stojí to učitele mnohem více energie a nelze všechno. 

To, co učitelům všech škol komplikuje život je archetyp Baby jagy a archetyp úředníka: 

Baba jaga je buď inspektorka (nebo inspektor), ředitelka (nebo ředitel), stará, často přesluhující kolegyně. Tito lidé jsou často primárně zaměřeni na negaci a kontrolu. Do tohoto módu se někdy dostali svojí vrozenou povahou (a v tom mají důležitou nezaměnitelnou funkci ve společnosti), ztrátou tvořivé energie nebo že "už nevědí roupama co by" . Už učili a nebaví je to, někteří i dělali ředitele...Nejproblematičtější pro nás je samozřejmě to, kde se dobré motivy (funkce ve společnosti, kterou u Baby jagy vycítíme) propojují dohromady s nezdravými tendencemi nedokonalého člověka Baby jagy.Tyto zejména ženy, které oplývají formální mocí, vezmou kousek reality, kousek nějaké nedokonalosti v člověku nebo ve škole, dokonale ji zveličí a umí najít v životě nějaké situace, kde ukážou možnou tragiku této nedokonalosti. Kouzlo je v tom, že je to zároveň pravda a zároveň vše může vést v životě k tragédii. Když chce být člověk poctivý, začne si sypat popel na hlavu takovým stylem, po kterém čarodejnice touží a tím odevzdá svoji sílu. Když čarodejnici- Babu jagu odmítne, je nebezpečí, že podcení to, na co Baba jaga upozorňuje.Projít tím v tom přesném úzkém průchodu, tj. lehce si z toho vzít poučení, s humorem a s díky čarodejnici obejít, ani kousíček energie čarodejnici neodevzdat, nenechat ji do sebe vůbec vstoupit, to je výzva

Archetyp Baby jagy pokud je základem školství, dobře to není. U učitelek se někdy míchá s pomlouvačskou nebo povýšenou povahou. Jindy jde spíše o osobu zkušenou, která nemá pochopení pro méně zkušené.Archetyp Baby jagy je výborný pro udržování řádu, ale brání tvořivosti, kde hrozí chyby. Je i velká škoda, že inspekce obsahuje často určité narušené typy (které se i chlubí množství manželství, kde se s nimi někdo rozvedl). Je škoda, že inspekce nefunguje více jako poradní orgán, i když někdy se už i to daří - inspekce umí oddělit "pochybení nutná k zapsání" a "doporučení. Zároveň bohužel v dobrém inspekce upozorňuje učitele na nutnost zavést další metodické postupy pro to, aby byla škola chráněna před čím dál větším stěžováním si rodičů na věci (zejména kde se nechtějí rodiče a děti podívat do zrcadla a hledají chybu jinde - což inspektoři dobře znají) - doba vyžaduje zapsat téměř cokoliv.

Přes všechny pozitivní i negativní přidané vlastnosti a postupy e určitý díl v Baby jagy ve školství i zajímavý:

Testuje všechny zúčastněné, do jaké míry si stojí ve své osobní síle: Je to zkouška mistrovská, neboť Baby jagy jsou mistrovské ve své schopnosti vytvářet pocit viny či nedostatečnosti a obrat člověka o energii. Je také jasné, že excentrici či osobnosti více tváří (moudří starci + dětsky spontánní apod.) nejsou pro typ Baby jagy přijatelné a je to jejich lekce se s tím smířit. Také Baba jaga testuje a bolavě upozorňuje, zda je ve všech činnostech člověk maximálně vědomý a nedělá formální či řádné chyby. 

V mužském podání je Baba jaga v roli ředitele či inspektora transformována do velmi přísného otce (v lepším případě), vojenského velitele (dost často) nebo do role šovinistického chlapa, který se vychlubí svými úspěchy či mocí, zároveň učitelky poníží a očekává za to vzhlížení k sobě samému (zvláště, když přihodí erotické sjetí postavy).  

Nemohu tedy říci, že by určitě měla být Baba jaga (a vojenský velitel)  jak z učitelského, ředitelského, tak i inspektorského postu zcela vyřazena. 

Přesto bych v praxi uvítala, aby inspekce měla více poradní charakter: Situace je totiž taková, že i školy, které dodržují řád, mají výuku a dokumenty systematicky vedené, nemusí i při všech možných školeních zástupců a ředitelů zaznamenat nejnovější formuláře nebo nejnovější "pocit inspekce", co by se např. mělo dělat v té či oné situaci (co všechno např. zapisovat). Pokud by ve škole byly nějaké řádové problémy, nepořádek v dokumentech, je dobré, když se to objeví ve zprávě a škola je hnána k nápravě. Pokud jde ale o formální nedokonalosti nebo stav umožňující zlepšení (nikoliv, že by něco bylo vyloženě špatně), buzerující atmosféra není to nejlepší, co dává žákům (kteří přes učitele energii v danou chvíli ve škole vnímají) dobrý příklad do života. Naopak podpůrné a spolutvůrčí setkání by mělo větší smysl. 

S tím se otevírá i archetyp úředníka: V dnešní době je čím dál větší trend všechno kontrolovat a všechno mít hlavně formálně v pořádku:

-  Odučit podle švp přestože je realita dětí jiná (a nejde o individuální úlevy, ale prostě o to, že děti život nežijí a učitel musí - pokud to má mýt ve škole smysl - do určité míry suplovat zážitky a zkušenosti a na výuku už nezbývá prostor).

- Nesmí být ani škrtaneček někde a pokud se stane, přepsat celý dokument. 

- Každé  jednání s kýmkoliv má být pomalu zapsáno a všemi stranami podepsáno, neboť kdokoliv to může potom popřít.

- V maturitních pracích z českého jazyka na gymnáziích se kontrolují na prvním místě formální stránky a tak studenti píši bezobsažné "sračky", které jsou formálně správně a o kterých předpokládají, že se budou opravujícím (neboť to neopravují školní učitelé) líbit. 

- Vyplňování řady formulářů, které nikomu ve skutečnosti nepomáhají (přestože individualizace vyučování a metodické podpory jsou dobrý věc). 

- Učitelé mají různé styly odpovídající jejich přirozenosti, přesto vždy modní trend určuje, "co jedině je dobře postavená hodina" a tak se před inspekcí sehrávají Potěmkinovy vesnické hry.

 Pro sebe využívám archetypu Baby jagy k vlastnímu růstu a i k růstu dětí, nejsem v roli vedení školy. Přeji českému školství, aby našlo rovnováhu mezi pedantskou formální přesností (archetyp úředníka), který je v době složitých formulářů také nutný a vede ke koncentraci (ale sterilizaci), mezi Babou jagou (která je mistrovskou zkouškou vlastní integrity a upozorňuje na určité nedostatky) a mezi tokem lásky, spontaneity a i možných chyb v rámci odvážného tvoření a vydávání se do neznáma i do hloubky v rámci výuky (jak u dětí, tak u učitelů). 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 12.2.2017 8:14 | karma článku: 20,51 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 614x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik