Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha není nutně bezpečnou konstantou, ale spíše růstovým či léčivým procesem

Můžeme si být do nekonečna jisti, že Čechy budou nejen díky Praze stále ochráněny před problematickými trendy Evropy? Na co někteří pseudoduchovní lidé spoléhají? Pojďme se podívat společně na smysl naší opory v Praze.

Někteří pseudoduchovní lidé říkají "my jsme nebyli koloniální mocnost, nás se karmicky nebude migrace a další problematické trendy Evropy a světa týkat." Někteří jdou dál a opírají se i o Karla IV. a magickou Prahu i v dalších zárukách "dobrého osudu Čech". Pokud by to bylo s aktivním a vědomým přístupem k věci, je to určitě dobře. Ale pokud si tím lidé hřejí alibi, spoléhají na to a ve svých životech nehlídají směr a jednotlivé kroky vlastní duše, může být tato ochrana paradoxně spíše pastí. 

S Cyrilem a Metodějem přišel do Prahy ještě jeden mudrc, kterému se zde tak líbilo, že se sem znovu vrátil a vzal si patronát nad Čechami. 

Svatá Ludmila a svatý Václav byly velké postavy Čech. Ne nadarmo Karel IV se o Václava opíral (nejen v ostatcích a koruně). Ale i svatá Anežka, Přemysl Otakar II.stavitelé a pomocníci Karla IV. atd. Smyslem tohoto článku nejsou litanie, ale praktická inspirace: 

Karel IV. nám odkázal speciálně postavené město, které je energeticky i astrologicky založeno v data s velmi významnými hvězdnými konstelacemi a v posvátné geometrii, kterou podrobně popisuje např. známý Zdeněk Mahler. 

Pogačnik v Praze zasadil řadu akupunkturních kamenů. 

Ale to všechno by bylo do jisté míry nefunkční, kdybychom v Praze skutečně nežili: Tento dar ožívá ponejvíce tím, že starou Prahou procházíme, žijeme v ní kulturním životem, máme v úctě a živé paměti naši historii, památky a moudrost našich předků. 

Jednou z možností je i aktuální poznání Karla IV. v rámci jeho odkazu nejen českým panovníkům, ale Čechům jako takovým. Jde o jeho životopis Vita caroli. Nejde o to si životopis pouze přečíst, ale uvědomit si, které pilíře gotického chrámu tím Karel IV. v nás postavil (podpořil) a zda v chrámu svých srdcí skutečně žijeme nebo je boříme. 

Dovolím si citovat několik moudrostí právě z uvedené Vita caroli. Karel IV. byl významným duchem dané doby, ale také člověk, který si prožil bolavé odloučení od vlastni a matky, excelentní vzdělání i vlastní (po otci zděděnou) zálibu v boji. Prošel si svými hříchy, pochopil hlubší smysl života, službu a lásku a dožil sepjat s Bohem nejhlouběji, jak to jen šlo, vrcholu - konce svého života. 

(Se slovem "Bůh" zacházejte dle svého založení (Prozřetelnost, přírodní i mravní zákony, svědomí), s "Duch svatý" mohou nevěřící vnímat jako inspiraci. Kdo jste nevěřící, nemusíte dobré skutky vztahovat k věčnému životu, ale k mravnosti, popř. pocitu na smrtelné posteli). 

Citace Vita caroli (fialově) s mým komentářem (šedivě). V uvozovkách je to, kde Karel IV cituje z Bible

První úvaha se týká zejména panovníků, ale nejen jich. Najít rovnováhu mezi milosrdenstvím a moudrostí (kam patří i hranice) nebude v rámci Spravedlnost v následujících letech jednoduché, ale musíme se o to všichni pokoušet. Každopádně bude důležité neupadnout k odsudkům, ale jednat vždy rozumně a s úctou k osudům druhých lidí. Udržet si za všech okolností čistý záměr i v problematických řešeních je zárukou, aby se jakýkoliv stát vnitřně nezhroutil: A budete milosrdní k nuzným a chudým tak, jak si přejete dojít milosrdenství u Pána pro svou nuznost a křehkost. A moudrost vaše bude posílena mocí Páně a učiní, že "rámě vaše zláme lučiště kovové" , i zvítězíte ve velkých válkách a bezbožní padnou před vámi, spravedliví pak se budou radovat. Úmysly nepřátel vašich Bůh rozptýlí a naučí vás konat spravedlivě, a muž chytrý neukryje špatnosti před obličejem vaším, poněvadž duch moudrosti a rozumu Páně bude ve vás.A zastřeny budou oči nespravedlivých před vámi, Bůh odejme slovo z jejich srdcí a zmatené budou jejich výpovědi. Spravedlivý pak zachová svůj život, a tak povznesena bude čest králova, nebo "čest králova právo miluje." A žezla vaše budou kvést před Pánem, protože jste je podali tomu, kdo upadl, a bezmocného jste vytáhli "z léčky lovců". Vaše koruny se budou skvít a vaše koruny budou ozářeny, neboť oči moudrých v ně budou patřit a budou chválit Pána, řkouce:"Přidej pán dní králových ke dnům jeho." V pokoleních spravedlivých bude žehnáno vašemu rodu: 

Další inspirace se týká velmi prakticky nás všech:  Budeteli nenávidět lakomství, poplyne vám bohatství: k němu však nepřikládejte svých srdcí, ale shromažďujte si poklady moudrosti, neboť v jejich vlastnictví je mnoho panování. Lakomec však nepanuje, neboť je oddán vládě peněz. Varujte se špatného spolčování a špatných rad, neboť "se svatými budete svatí a se zkaženými zkažení, neboť hřích je nakažlivou nemocí. Přijímejte tedy učení Páně, aby se někdy nerozhněval a abyste nesešli z cesty spravedlivých, až náhle vzplane jeho hněv. Dopustíte-li se hříchu, ať vaše duše cítí lítost nad vaším životem, dokud se neutečete k pramenu zbožnosti a milosrdenství. Jakkoliv je lidské hřešit, přece je ďábelské v hříchu setrvávat. 

Přestože mohou nastat situace, kdy člověk musí nastavit jasné hranice a říci "NE, NE" určitému jednání, tréninkem je, aby tak činil asertivně, tj. nikoliv slepě stržen svými emocemi: Nehřešte proti Duchu svatému spoléhajíce příliš na milost Boží, protože Boží Duch svatý se od vás vzdaluje: pomněte, že Duch svatý je nepřítelem hříchu. Nedopřávejte u sebe místa hněvu, ale mírnosti, neboť mírnost vítězí nad hněvem a trpělivost nad špatností.

Zajímavou souslednost klade v linii negativních pocitů-vlastností, které se mají tendenci řetězit: Nezáviďte jeden druhému, ale mějte raději lásku mezi sebou, neboť závist plodí zášť. Kdo nenávidí, není milován a ve své zlobě zahyne. Kdo však má lásku, je milý Bohu i lidem.

Pokud se člověk odloučí od svého Svědomí, od celkového vědomí společnost, přírody, cítí se vyšší (aktivní pýcha) nebo nicotný (pasivní oddělení se od své duše), dostává se do nejzákladnější nerovnováhy. Pokoření neznamená nicotnost, naopak jde o znovunalezení spojení s celkem v otevření svého srdce.  Bude-li se chtít srdce vaše povyšovat, pokořte se a nechť k vám nevkročí noha pýchy. Pýcha je nemilá Stvořiteli i lidem.šlechetným, a proto nemá pyšný milosti ani u Boha, ani u lidí. Zdrtí ji pak Bůh na konci, "sesazuje mocné z trůnu a z prachu vyzdvihne ponížené", aby seděli s knížaty a obdrželi trůn slávyČlověk pak na konci svého života zjistí, jak se věci ve skutečnosti mají, pyšní bolavě pocítí, kolik lásky a spojení mu v životě k ostatním lidem chybělo. 

A máme tu lekci zdravého životního stylu a prevenci chronických onemocnění ze čtrnáctého století: Nebuďte rozmařilí v jídle a v pití, jak činí ti, "jejichž bohem je břich" a jejich slávou i koncem je hromadění hnisu. Neposkvrňujte ledví svých, ale bedra svá opásejte, pevnou myslí se opásejte, uzavírajíce manželství. Neboť Duch svatý odchází od těch, kdož se oddají smilstvu, a nebude přebývat v tělech podrobených hříchu.  Krok stranou udělá řada mužů (a někdy i ženy), ale pokud člověk vyčerpá své tělo ve všelijaké promiskuitě nebo se nutně dostane časem či podvědomě do pocitu viny, zdravý duch nemůže v takovém těle přebývat. Další rada platí pro některé skupiny obyvatel, ale hodně také pro dnešní mladou generaci. K tématu závislosti na hrách na počítači i na mobilu se vyjadřuje již Karel IV. Rozklad osobnosti je někdy tak snadný a tak rychlý:  Zdržujte se od zla zahálky, aby vás nestáhla svou tíží do prohlubně pekla. 

Něco málo rodičům k příliš volné výchově dětí: Střezte se tudíž všeho hříchu v útlém věku, neboť malá chyba na začátku velikou bude na konci. Ale choďte v zákoně Páně bez poskvrny, abyste přijali požehnání od něho, kterýž praví: "Blahoslavení neposkvrnění na cestě, kteří chodí v zákoně Božím", abyste byli jako "strom, který je zasazen podle toku vod, který plod svůj vydá časem svým a listí jeho neopadá", ale zapsán bude v knize života, kde jsou jména spravedlivých. To vám ráčiž dát ten, který "byl hoden otevřít knihu života a pečeti její." 

Přeji vám hluboce prožité procházky Prahou, společné kulturní akce a dobrou praxi Vita caroli ve vlastním životě. Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 29.1.2017 8:31 | karma článku: 18,76 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik