Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Program politické strany, kterou budu volit 2017 - 4) školství, zemědělství, zdravotnictví

Odeslala jsem skoro již všem politikům, kterým zamýšlím poslat, program strany, kterou budu volit v letošních volbách. Která strana to bude?

Školství

- Je třeba podpořit učitele opět v jejich osobnosti a osobitosti. Tak aby učili "tady a teď", co je pro konkrétní skupinu, kterou mají, nejlepší. Týká se to zejména základních škol. 

- Týká se to ale i středních škol, neboť ústní státní maturity způsobily to, že osobití učitelé se topí ve složitosti systému a i samotný průběh zkoušení zejména v humanitních předmětech nenechá vyniknout špičkám, naopak jsou i při opravách písemných státních maturit ohroženy tím že nějaká paní na úřadě bude jiného mínění. Studenti píší opatrně, formálně, aby prošli "opičí dráhou" jazykovědných pojmů, ale duše se ztrácí. Chybí nám společenské špičky (včetně kandidátů na prezidenta), což má hlubší příčiny (příliš dobrá klidná doba), ale systém tento trend ještě podporuje: Tvorbu unifikovaných poučených úředníků. 

Navrhuji tedy

- Zrušit na gymnáziích ústní státní maturity, ale zvýšit nečekané inspekce na soukromých školách při maturitách. 

- Vrátit opravu slohových maturitních prací do rukou učitelů. 

- Na druhou stranu zavést přijímací zkoušky i na učňovské obory. Tak, aby i děti na základní škole věděly, že i na automechanika a kadeřnici, má-li pracovat později v základním ranku bezpečnosti a vědomí, je třeba nejzákladnějších znalostí z matematiky, fyziky, zeměpisu i výchovy ke zdraví apod.

Zvážit reálný užitek tolika gymnázií: Lidé, kteří mají na gymnáziích čtyřky (a není jich málo) - to nedává smysl. Vzhledem k větší potřebě kvalitních porodnic zvážit některé školy přestavět na porodnice. Zda k tomu přikročit socialisticky (nějakým opatřením vedoucím k tomuto) či vážnou společenskou debatou (liberálně), to je otázka. 

- Rozšířit obory pro děti s nízkým IQ, kde je matematika a vůbec všechny předměty od sedmé třídy dál velký problém. 

- V rámci inkluze velmi pečlivě zvážit systém zařazování dětí s těžšími poruchami do klasických základních škol. I s působením asistenta jsou to leckdy zcela jiné svět a trpí tím všichni. 

- V rámci inkluze i lehčích poruch poslat učitele (pro školy zdarma) na minimálně dva víkendy na kurs speciální pedagogiky v praxi (od nejlepších odborníků z praxe - případně i s dobrovolníky dětmi).

- Uvítala bych - pokud budou na to finance - fond pro nejchudší děti, aby mohly jet na školu v přírodě. Kromě školních motivací bych také uvítala facilitaci bohatších rodičů ze strany ministerstva k charitě v rámci třídy, školy. Škola v přírodě stejně jako letní tábor je významným prostředím výzev pro dítě.  

- Od ministerstva školství očekávám velmi praktický kurs na inkluzi cikánů - jak je motivovat k systematičtějšímu vzdělávání, zvládání pravidel nejen co se týká vůle, ale i pozornosti. Na tuto inkluzi nemá smysl vypisovat jen doučování, neboť oni se ho leckdy účastnit nechtějí (chtějí si hrát na mobilu, chodit za klukama, holkama a vědí, že nebudou muset pracovat). 

- Byla by dobrá  mediální prezentace toho, že na státních školách nemůže rodič zpochybňovat rvp a švp a chtít po učiteli, aby ho (kvůli svému rodičovskému názoru, který má každý rodič jiný) učitel (samozřejmě s ohledem na individuální přístup k dětem)  neplnil. .V tom případě ať přeřadí své dítě na nějakou speciální základní školu. 

- Je třeba, aby ministerstvo školství přímo spolupracovalo s ministerstvem práce a sociálních věcí: Tak, aby se vytvořil systém, kdy nezaměstnaný, který bude hledat pečlivě práci a přijal by i dočasnou jakoukoliv z úřadu práce, se nedostával do neřešitelných nebo velmi nedůstojných životních situací. A zároveň aby nebylo umožněno lidem, kteří budou práci odmítat nebo falšovat rodinné vztahy, docela pohodlně (byť skromně) žít. K tomu (až bude na ministerstvu práce a sociálních věcí vytvořen nový systém) vytvořit i metodiku do škol - zejména tam, kde se vzdělává na základních školách větší množství cikánů.  

- Ruku v ruce s tím je třeba, aby ministerstvo obchodu a průmyslu spolupracovalo a ministerstvem práce a sociálních věcí (kam spadají Úřady práce) a ministerstvem školství pravidelně každý rok předkládali školám podrobné statistiky kolik nezaměstnaných z jakých oborů nemůže sehnat práci (ve svém oboru nebo se nedaří přestoupit do jiného oboru). Také naopak zveřejňovat alespoň přibližné statistiky volných míst, která se nedaří obsadit. Zveřejňovat také trendy nových pracovních příležitostí na několik málo let dopředu. Podle toho by také ministerstvo školství mělo regulovat studijní místa na školách (v rovnováze skutečné potřebnosti tak, aby to školám zbytečně nekomplikovalo život) která platí stát. Naopak možnost navštěvovat vysokoškolské přednášky ve velkých posluchárnách zdarma ze zájmu pro zvýšení vlastní vzdělanosti rozhodně ponechat.  

Ptáte se možná, jak to, že mezi vysokoškoláky je méně nezaměstnaných, než mezi učni a přesto jsou učni nedostatkové zboží. Je to dáno tím, že pouze čtvrtina učňů je podle některých mých kolegů připravená jít do práce. Studovali a učili se praxi. Na učňácích jsou ale také učni, kteří pokračují ve svém stylu ze základní školy a žijí pasivním životem internetu v mamahotelech. Ti sotva dostanou výuční list, ale práci hledají obtížněji. Ti, kteří se na učňáku snaží, dostávají hned místo v praxi. 

- Investovat do vědy a výzkumu co nejvíce to jde - v rovnováze s nutností řešit doplnění 2%hdp v armádě apod. 

- Muslimky ve školách ať nosí klidně šátek (ne burku), jedno nevepřové nebo vegetariánské jídlo ve škole již v naprosté většině je (většinou se vaří dvě jídla a nikdy nebývá obojí vepřové), to problém také není. Na tělocvik v případě, že chodí kluci a holky dohromady, nedělat výjimky. Tam už problémy nastávají.Také lze těžko v naší kultuře zcela vyloučit figurální tvorbu nebe umožnit se dětem pětkrát denně modlit a to nejlépe v modlitebně. Osobně jsem pro to, aby byl v denním řádu vyčleněn nějaký čas pro spiritualitu (všech, co chtějí) a postupně ve školách zřídily modlitebny (pro všechna náboženství a to tak, že se zde bude modlit kromě společných akcí v tichosti). To ale musí vznikat přirozeně, volně ze společnosti (byť i třeba elit) a ne z musu. Není také možné , aby muslimové prezentovali odpor vůči našim svátkům (což se děje ve výjimečných případech). Pokud jsou takto fundamentalističtí, ať do naší země nechodí a ti, co zde jsou, ať svobodně opustí naši zemi. Jinak všude tam, kde se daří se navzájem obohacovat svátky (a daří se to) je to to nejlepší, co v radosti jako lidé můžeme zažívat. 

- Platy učitelů podle možností celkového rozpočtu postupně dorovnávat na evropský standard.

Zemědělství 

- Striktně uzamknout naše černozemě, hnědozemě a zemědělské kambizemě do půdního fondu a nestavět na nich sklady, mezisklady a firmy (natož pro zahraniční pracovníky). Pokud by nějaký kus půdy byl naprosto strategický pro nějakou stavbu, musela by toto vynětí z půdního fondu schválit celá vláda. Tento trend již současná vláda prosadila, ale je třeba to dotáhnout do konce a hlavě potom striktně dodržovat.

- Vzhledem k tomu, že máme v Evropě jedny z největších polí, tj. nejméně mezí a prostoru pro živočichy, postupně zvětšovat rozlohu zákonně povinných mezí  tak, abychom se dostali alespoň na evropský standard. 

- Podporovat zemědělství před stavbu montoven.

- Chytře, ale naprosto striktně zákonem vést nové firmy k tomu, aby obsadily staré haly supermarketů, skladů apod. 

- Omezit zákonem množství pěstované řepky na jednom poli (např. maximálně jednou za pět sezón apod.), podle možností vést zemědělce k zaorání zeleného hnojiva apod. 

Upravit ve školách spotřební koš: Ubrat mléčných výrobků, zrušit sladkosti a přidat zeleninu. Ubrat o něco množství masa, přidat luštěniny a vejce. K tomu potom vypsat školení pro kuchařky.

- Lepší potravinářské kontroly v otázce na země původu a konkrétního zdroje potraviny. Potravinářské kontroly se výrazně zlepšily s touto vládou, jenom fígle řetězců atd. se také zdokonalují, neusnout na vavřínech.

- Během následujících pěti let vyžadovat i na oblečení zemi původu surovin. Pracovat na tomto systému v rámci Evropské unie. 

- EET pro farmáře nezavést, neboť pro udržení současné ceny zeleniny obsluhují prodavači i dva tři zákazníky najednou a představa nějakého vyťukávání ceny do elektronické pokladny je z mého současného pohledu a zkušeností s prodejem zcela nereálná. Chci si kupovat zeleninu a ne jakozeleninu v supermarketech. 

- Připravit silnou zemědělskou politiku Čech pro jednání v rámci Evropské unie, neboť koncepce zemědělství v rámci EU se bude měnit. 

Zdravotnictví

- Uzamknout současnou kvalitu zdravotní péče. Nové úžasné metody zdravotnictví za milióny budou stále přibývat, ale na to by ani deset lidí nenapracovalo za celý život. V současné době máme pro plošné obyvatelstvo jedno z nejlepších zdravotnictví na světě. Určitě neklesat v zavedené kvalitě, ale na další metody budeme muset připlatit. V této souvislosti:

V rámci ministerských kampaní a transparentního hospodaření podporovat veřejně motivaci bohatých lidí přispívat na léčbu chudým, těžce nemocným. 

- To sice nevyžaduje revizi zdravotních systémů (neboť charita by měla fungovat za všech okolností), ale přesto je revize nutná tak, aby se ušetřené peníze daly použít na financování častých zdravotních zákroků, které jsou na čím dál vyšší úrovni (endoprotézy apod.) nebo na finance speciálních léčeb pro potřebné. Tuto revizi navrhnout ve zcela konkrétních krocích a postupech pro voliče. 

- Fond na pomoc lidem v nouzi (důchodci, pracovití nezaměstnaní ale i kdokoliv další) by bylo těžké obhospodařovat a kontrolovat tok peněz. Vytvořit ale registr lidí, kteří potřebují pomoci a zaplatit jim nějaký zákrok (plombu u zubaře, potřebný lék apod.) by možná nebylo tak těžké vytvořit. Tak, aby člověk mohl konkrétnímu jinému člověku pomoci (na ulici se to často nezjistí). 

- Zlepšuje se paliativní léčba na konci života člověka a hlasuji pro její další rozšiřování, tak, aby se odchod z tohoto světa stal pro většinu lidí důstojný. 

- Znovuzavést nadstandardy: Tak, aby člověk, který má finance, si mohl dovolit lepší materiál endoprotézy apod.

- V oblasti porodnictví nesplňujeme podmínky WHO: Máme výrazně vyšší procento císařských řezů a porodů kleštěmi, než odpovídá standardům:  Kvůli přetíženým porodnicím (v některé časy) a velmi nesprávnému systému ohodnocení porodních lékařů dochází k následující praxi: Řadě rodiček je porod urychlen: dostávají potom silné křeče, dítě se začne dusit a končí to porodem kleštěmi, skákáním na břiše a nejčastěji císařským řezem. Za císařský řez totiž lékař dostane největší odměnu (alespoň malou už za podání léků), kdežto za fyziologický porod nedostane téměř nic a je v porodnici jako "hlídač přirozeného porodu" téměř zdarma, Dochází tady ke stejnému střetu zájmů, jako u Babiše a jeho firem. Naprosto chápu lékaře, že se potřebují uživit. Proto navrhuji změnit systém odměňování lékaře, vyškolovat lékaře na porodní asistenty (k nějaké specifické pomoci kromě porodní asistentky) a znovu začít chápat přirozený (i když někdy dlouhý) porod jako základ pro psychicky i fyzicky zdravou rodinu. Změnit toto v  myslích lékařů, kteří chtějí mít nad procesy žen kontrolu, nebude také zcela jednoduché, ale je třeba intenzivně začít: V praxi a hlavně při výuce nastávajících porodníků. Vlastní porodní asistentka by měla být vítána a ne vnímána jako přítěž. Považuji za samozřejmé, že veškeré papíry maminka sepíše v porodnici již cca v šestém měsíci (po té pouze uvede změny) tak, aby i v případě porodu v porodnici (nikoliv doma) byla v koncentrovaném procesu porodu jen zcela minimálně rušena. Navrhuji také přestavět některé školy na porodnice (nebo vybudovat porodnice nové) tak, aby vstup do života byl opečovaný. Tak, abychom pak ve školách nemuseli řešit tolik dis, lmd, adhd apod. Šetřit na příchodu na svět a řešit následky celý život nepovažuji za moudré. Ve vyspělých zemích je také samozřejmostí, že si žena porodní polohu vybírá a mění sama. (pokud není závažný důvod jinak). Věřím, že v této otázce - otázce důstojného příchodu na svět-  příští vláda s radostí zapracuje. 

Alena Kulhavá

 

 

 

Autor: Alena Kulhavá | středa 18.1.2017 7:05 | karma článku: 20,08 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem
Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem

Koželužská, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
3 800 000 Kč

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik