Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Program politické strany, kterou budu volit 2017 - 3) střet zájmů, daně, vztah k Evropě

Zasílám postupně leaderům, ministrům, senátorům, poslancům, europoslancům demokratických politických stran program, který budu ve volbách podporovat. Která strana vyhraje?  

Střet zájmů

- Podporovat naši orientaci na hodnoty demokracie, co nejvíce férového podnikání 

- Praktikovat politiku tak, aby se nemusel marnit čas vymýšlením lex Babiš zákonů. Přesto v případě potřeby takové zákony podpořit. 

- Být si vědom a v praxi provozovat to, že člověk může být buď politik, nebo podnikatel. Nestačí v určitých funkcích také, že předá svoji firmu do správy. Přirozená snaha člověka přilepšovat svému "dítěti" se nedá ani u vyspělého člověka zcela odejmout. 

-U každého zákonu přemýšlet o jeho důsledcích v konkrétním životě občanů a pečlivě prostudovat statistiky a výzkumy jiných zemí (viz EET a velmi špatné zkušenosti Chorvatska). 

- Pokud by část řešení EET spadala do dalšího volebního období, zrušit EET pro malé podnikatele všech oborů a hlavně nezavést pro farmáře: Nutný rychlý prodej u stánku několika zákazníkům najednou  nemůže být zdržován vyťukáváním zmrzlýma rukama do pokladny. Tak, aby ceny zeleniny - nikoli jakozeleniny ze supermarketů zůstaly v únosné výši. EET pro větší podnikatele ponechat, ale zrušit udavačský web: Pokud si chce někdo stěžovat, že nedostal účtenku, ať si stěžuje osobně na konkrétním úřadě a ten při vyšší míře udání přijde na kontrolu do příslušné firmy.  

- Podporovat menší podnikatele, ne toliko místní oligarchy a nadnárodní koncerny.

Současná situace kolem EET otevřela otázku toho, že lidé jakkoliv spojeni s ministerstvem financí mohou dostat důležité statistiky pro provozování podnikání a potom tedy není rovné podnikání. Již v současné době by se EET dala interpretovat jako soukromá sbírka důležitých dat o prodeji pro pana podnikatele Babiše: Kdo kdy kde co koupil. V rámci oborů jeho firem je to obzvláště důležité. Proto navrhuji, abytakové statistiky, které se nejen z EET získají, měli zadarmo (nebo za malý poplatek) pravidelně k dispozici všichni - i ti nejmenší podnikatelé. Snadno z nějakého programu na stránkách ministerstva financí (podobně jako si lze snadno stáhnout statistiky preferencí kandidátů na prezidenta na prezident 21, vypočítat si daně na finanční kalkulačce apod.)

- V jeden čas bude politik vykonávat jen jednu politickou funkci.

- Pokračovat ve zpřísňování vedení výběrových řízení veřejných zakázek. Vytvářet čím dál přehlednější a transparentnější seznamy na obcích, ministerstvech. 

- Politické strany v jednoduché přehledné jednotné tabulce na mfčr zveřejní financování voleb do parlamentu 2017 a i svoji činnost v roce 2017, totéž udělají posléze prezidentští kandidáti. 

Daňový systém 

Je těžké určit, zda lepší výběr daně přinese snížení či zvýšení hdp, nižší daně (kdy se rozvíjí ekonomika) nebo progresivní daně (kdy se snižuje polarizace společnosti). Problém také je, že v době nadnárodních koncernů a daňových rájů podniky podnikají právě tam, kde jsou daně nejnižší. To je problém celé Evropy, v ČR je to jen více vidět. 

Proto budu volit tu stranu, která přinese co nejkomplexnější odborné studie z ČR i jiných zemí o daňových systémech a jejich účinnosti za určitých podmínek a připraví dle svého mínění nejodbornější komplexní daňovou politiku na následující čtyři roky (pokud by se situace radikálně nezměnila). Veřejnost politická strana seznámí nejen s daňovou politikou, ale právě i srozumitelně s širokými různorodými studiemi politologů, ekonomů a finančníků. V rámci své navržené daňové politiky předloží také evaluační nástroje pro vyhodnocení účinnosti a v případě nutnosti korekce cca v polovině volebního období změní. 

Osobně jsem pocitově spíše pro progresivní daně, jelikož polarizace světa i našeho státu se prohlubuje, ale nepovažuji se za daňového odborníka. 

Každopádně podpořím tu politickou stranu, která vymyslí co nejlepší strategie proti úniku daní velkých podnikatelů a hlavně připraví či vylepší koncept pro EU pro řešení daňových rájů a složitých mezinárodních daňových úniků.

Vztah k Evropě

- Ve vztahu k Evropě je důležité být koncepční politickou stranou, která se nebude bát vyslat nebo podpořit (i třeba z jiné strany) schopného eurokomisaře a své schopné europoslance do příštího volebního období tak, aby v komisi i v evropském parlamentu zasedali co nejlepší odborníci pro řešení složitých globálních problémů. 

-Vnímat Evropu jako nutné společenství vůči USA, Rusku, Číně, arabským zemím apod. V4 může fungovat jako oblast určité společné historické zkušenosti určité doby, tj. jako společný poradní hlas v EU. 

- Politická strana, kterou bych chtěla podpořit, by měla vytvořit a představit konkrétní restrukturalizační návrhy v rámci EU a i strategie komunikace tohoto s ostatními zeměmi EU. 

- Evropská unie by měla vytvářet takové společné zákony, které pomáhají hladkému obchodu a hladkému cestování: Jednotné nabíječky, daňová politika, tlak na ekologickou výrobu apod. Neměla by ale vytvářet taková opatření, která státy, které ještě nejsou na takové úrovni znevýhodní (zbytečné hygienické normy apod.) a kde si to tempo mají určovat státy samy. Zásadní bude společná ochrana vnějších hranic a i částečná obrana či rekognoskace terénu (kromě NATO). Např. v Jihočínském moři mají flotilu Američané, Rusové i Číňané, Evropané zatím ne. 

- Je nezbytně nutné, aby politická strana pravdivě informovala o dění v Evropské komisi a v Evropském parlamentu. To se do programu dát nedá. Ale je nepřípustné to, co se děje: Naši politici si přivlastňují pouze úspěchy a neúspěchy hážou na EU komisi a EU parlament. Někdy jsou to i vyloženě lživé informace. 

- Nejen na stránkách politických stran, ale i na stránce ministerstva zahraničí by měl viset seznam euromýtů, neboť je to skoro každá třetí zpráva v médiích, resp. v některých médiích skoro každá. To, co je tristní - že potom inaši úředníci někdy vyžadují z neznalosti dodržování neexistujících zákonů a vyhlášek. 

- Otázku eura a koruny nechávám na odbornících: Pokud by se něco měnilo, muselo by to být patřičně vysvětleno. 

- Politická strana by se měla zasadit o vývoj a rozvoj cirkulární ekonomiky. 

- Nejen v rámci EU komise a parlamentu podporovat čím dál šetrnější technologie k životnímu prostředí (V reálných možnostech ČR). 

- Je třeba mluvit a jednat v oblasti omezování příjmu zboží ze zemí s neadekvátně malou odměnou pracujícím. Podpořit tak glokalizaci a fair-trade, omezit zbytečný transport. Konkrétní politické metody v tuto chvíli nechávám na odbornících. Je nutné to udělat tak, aby to nepoškodilo svobodné podnikání, na druhou stranu pokud se jako svět nezastavíme nad situací mezinárodního obchodu, může dojít k větší krizi.

- V rámci EU se bude postupně jednat o změnách v rámci zemědělství. Musíme být na to připraveni. 

- Pokud dojde na novou obchodní dohodu s Amerikou, s jasnou dikcí odmítnout možnost, že bychom v Čechách měli neoznačené zboží (zejména u potravin) v oblasti ingrediencí, původu a případného GMO. 

- Jako jednu z priorit mezinárodní politiky mít zamezení úniku peněz do daňových rájů.

Pokud s některými mými pohledy souhlasíte nebo máte naopak návrhy jiné, můžete je také zaslat politikům. Vítají v době tvorby a revize politiků nejen návrhy, ale i určitou facilitaci. Jsou si vědomi toho, že stojí před nelehkými úkoly. Adresy politiků najdete na www.nasipolitici.cz

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | neděle 15.1.2017 7:23 | karma článku: 22,18 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik