Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhá výzva letošního Adventu: Proč má sobectví,konzum a hašteřivost čím dál více navrch?

Když se podíváte na čtenost mých článků, mají větší čtenost spíše  ty články, které řeší vnějšího nepřítele. S jakým konkrétním jevem to souvisí, se dočtete v tomto článku. Dárek pro vás  k Vánocům.

- Když se podíváte na otázku toho, proč politikaření stran nemá žádné hranice, nakonec dojdete k jednomu bodu. 

- Když se zamyslíte nad tím, proč někdy USA může ulítnout ve svých vojenským misích, nakonec dojdete k jednomu bodu.

- Když popřemýšlíte o tom, proč i někdy my se necháme strhnout k přílišným emocím, dedukcím, nebo nihilismu a lhostejnost, najdeme tam stejný bod. 

- Když budeme sledovat, proč má populismus dnes větší šanci na úspěch, kromě všudepřítomných nekontrolovaných médií najdete ještě jinou příčinu. 

- Když budeme hledat příčinu bezhraničnosti dětí a příčinu horší vzdělávatelnosti, kromě stavu rodičovské populace, přepracovanosti rodičů, příliš mnoha možností odvádějících pozornost dětí a některých didaktických směrů v nejhlubší rovině dojdeme na stejný bod.

- Když se zamyslíme nad tím, proč je pro nás čím dál těžší odolat konzumu, opět kromě množství toho, co je možné konzumovat, najdeme ještě bod, okolo kterého se to vše točí. 

- Když se pokusíme nalézt příčinu toho, že i přes mnoho studií a projektů je pro firmy těžší respektovat nějaká ekologická pravidla, jedním z důvodů bude také tento bod. 

- Když se budete chtít podívat na to, jak je možné, že businessmani, globální hráči, banky nemají hranice ve svém ekonomickém jednání se všemi důsledky (včetně úplatků, monopolů apod.), opět naleznete tentýž bod. 

- Tentýž bod je spojen i s jednou z příčin migrační krize. 

Co je tedy tím základním bodem? Je to ztráta duchovní roviny. Dříve ve společnosti byla skutečná duchovní rovina přítomná. Byla v době raného středověku pokroucená, ale u nás např. už Karel IV ve 14.století zrušil soudy podle ohně a vody a zavedl přirozený právní řád. Zcela oprávněný strach z magie, která ničí samotné cesty běhu událostí umělým zásahem, přetrval do pozdější doby. Upalování i nevinných žen je jednou z nejhorších kapitol křesťanství. Ale dnes zažíváme druhý extrém: Obchodní praktiky MLM jsou právě touto magií a ještě se to dokonce už začíná učit i na vysokých školách. Tyto praktiky již ale nejsou součástí diskuse o podstatě fungování světa, jsou pouze povoleným způsobem obohacování se. Zažitost chodit do kostela nebyla dříve vnímaná jako újma (v extrému ano), protože kombinace duchovní očisty, obohacení, lidského soubytí v tom nejhlubším (neboť hlavně to je křesťanství i dodnes), na které navázalo vypití kafe společně s blízkými lidmi a sváteční nedělní oběd, bylo přirozené lidské i duchovní žití mnoha generací. V západní Evropě to s bližními staršího věku žiji dodnes. Jak komunismus, tak celkově moderní konzumní doba ve světě toto zrušila a z mého pohledu je to škoda. Nejde ani tak o křesťanství a kostely, ale o společné setkávání v tom nejhlubším v nás. I dnes existují duchovní komunity a to jak křesťanské, tak přírodní, jogínské, které si pravidelný životní společný rytmus drží. Ale je to menšina společnosti a ta tedy neurčuje současný trend. 

O co při duchovním rozměru života jde? 

Jde o základní vědomí, že osobní já není konečnou instancí, konečným a nejvyšším principem života jako takového. Osobní já je úžasnou složkou, díky které můžeme zažívat konkrétní zážitky života zcela osobitě a získávat tak osobní zkušenosti. Ale největší radosti začneme zažívat tehdy, když si uvědomíme, že ke stejnému cíli - totiž k plnosti vědomí a lásky - míří i ostatní lidí, byť jinými cestami, přes různé i supersobecké pády. Pak začneme druhým lidem více rozumět, nehašteříme se tolik. Pak začneme chápat, že pokud vezmeme maximální lásku a vědomí jako konečný cíl, vedou k němu spíše výzvy, aktivní činnosti, než konzum. Pak jsou pro nás nepřijatelné jakékoliv aktivity narušující nějaká základní pravidla, či hranice druhých. Vždy bude na světě pohyb vzestupný a sestupný. Ale pokud vytěsníme duchovní rozměr člověka a tím i vertikální směr k maximální lásce a maximálnímu vědomí, nemůže svět plynout jinam, než k naplnění Janova Zjevení, totiž Apokalypse. Apokalypse nijak bájných rozměrů, ale k apokalypse maximální polarizace společnosti, ekologickému zničení Země, válkám nebo konfliktům z hladu a žízně, k migraci a i válkám z nenasytného konzumu. Také ke konfliktům z nenasytné moci (s jídlem roste chuť) a z manipulací davy. Cestou není pouze ukazovat na FED, MLM v práci s vizualizací a dosahování cílů ega, mafiánské skupiny, globální hráče, banky. Hlavní cestou je návrat každého z nás duchovnímu rozměru a vertikálnímu směřování každého z nás k maximální lásce a maximálnímu vědomí, s respektem ke svým hranicím, svému společenství a hranicím státu. A to v osobním životě, výchově dětí, ve školství, v občanské angažovanosti, při volbách, v diskusi s politiky, v publikační činnosti.

Jak k tomu konkrétně můžeme využít Advent? 

Než budete zítra s rodinou, v práci, sami zapalovat druhou adventní svíčku, zjistěte si, co každá tato svíce znamená. Vnímejte adventní neděle nejen jako možnost nákupu vánočních dárků, ale jako gradaci toho nejlepšího v nás. Zajděte si na nějaký koncert, případně i mši. Vnímejte sobotní úklid doma ne jako předvánoční prudu, ale jako možnost vnitřní očisty. Můžete si u toho zazpívat ty písně, které jsou pro vás důležité. Ve školách a ve své obci do hloubky slavte Barborky, Lucky, Advent jako takový a Vánoce. Řadu věcí doma i ve škole mohou udělat děti, ale musí vnímat smysl toho celého a být vtaženi do mystéria Adventu a Vánoc. Mystéria konce roku (Saturnálie  jako významné pohanské svátky), mystéria vnitřní očisty, koncentrace, pro někoho i půstu. Mystéria těch všech krásných rituálů Adventu a Vánoc, které v propojení křesťanství a pohanství skýtají velkou možnost se znovunapojit na naše Vyšší Já, na náš vertikální směr. Nejde o to, zda byl Ježíš normální velmi moudrý smrtelník (pro nevěřící) nebo skutečně žije v jiné dimenzi našeho bytí jako součást všehomíra (v což věří nejen křesťané, ale i hinduisté, budhisté a nějak i další náboženství). Jde o to, že můžeme skrze jeho moudrost a schopnost lásky, kterou světu přinesl, a skrze křesťanské i pohanské tradice obrozovat sami sebe. Nejde o to jen sníst cukroví, ale ve společné koncentrované lásce ho upéci. Nejde o to jen nakoupit dárky, ale při výběru pečlivě myslet na skutečné blaho (a tím i míru dárků) pro toho druhého. Nejde jen o to zavěsit jmelí, ale i se poklonit síle přírody. Nejde o to jen vytáhnout jesličky z krabice, ale i si připomenout Příběh a moudrosti dávných dob. 

S modlitbou co největší inspirace letošním Adventem a Vánoci Alena Kulhavá. 

Autor: Alena Kulhavá | sobota 3.12.2016 7:21 | karma článku: 17,41 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik