Řím, Vietnam, Židé nebo A-rabové? Jak je to s migrací v současnosti?

18. 05. 2016 0:00:00
V Evropě máme zkušenost s Pruskou migrací druhé světové války, jsme ale v situaci Říma a k migraci Arabů přistupujeme jako k migraci Vietnamu nebo očekáváme příchod ozdravných barbarů.Nebereme si příklad z nejlepší doby Řecka.

Na úvod svého článku předesílám, že je dílem kolektivní práce na konferenci univerzitních odborníků, kterou jsem měla čest konferovat a přidat svůj příspěvek. Děkuji všem učitelům UK atd., kteří poskládali mozaiku, kterou si dovolím osobně subjektivně vyložit:

Než se pustím do střípkovitého srovnávání migrací, zmínila bych jedno důležité pozorování: Z výzkumů vyplývá, že migrace nemá stejné příčiny. Dále také to, že se výrazně liší vlastní příčiny (výpovědi) lidí, kteří migrují a domněnky lidí v místě, kam migrují. Tak například při migraci Vikingů byli Vikingové podle výpovědi migrujících více motivováni touhou po dobrodružství a nejistotě, než touhou po zisku a jistotě - jak se domnívali původní obyvatelé Anglie. Pravda může být obojí, u každého jiná a historicky se dokázat nedá.

V tomto kontextu je dnešní situace složitá: Motivace každého migrujícího může být různá a jeho výpověď nemusí být vzhledem k očekávatelnosti jeho odpovědi (práce médií a gangů) pravdivá.

Problémem dnešní migrace je, že téměř kdykoliv v historii Arabové migrovali, přinášeli také problémy. Můžeme vyzdvihnout transport kultury ve chvíli, kdy byli na vrcholu svého vývoje, ale další kapitoly dějin tím nevymažeme. Tato opakovaná zkušenost a zkušenost s frustrovanými potomky gastarbeiterů ubírá naději větší než velmi malé množství Arabů atd. integrovat. Přestože válkou zasažení Syřané tvoří pouhých 17% celkově migrujících (statistika EU parlamentu a také ministerstva armády, kterou jsem v osobních kontaktech získala), není to zanedbatelné množství. A přestože Syřané jsou nám více podobní, než jiné národy suché Asie a pocházejí z velmi kulturní země (která nás i při rozumném příjmu integrace schopných lidí může obohatit), problémy je nutné očekávat. Není nutné neposkytnout nikomu pomoc, ale je důležité rozdělit uprchlíky na ty, kteří se integrovat chtějí (a těm poskytnout možnost naučit se jazyk a pracovat) a ty, kteří se integrovat nechtějí (a mají na to pochopitelné právo) a pro ty hledat jiné možnost v rámci místa ve světě.

Pokud bychom chtěli uvažovat, že se větší část muslimského světa (ať už z Asie nebo Afriky) v budoucnu nastěhuje z různých příčin do Evropy (politika části Evropy), popírali bychom tím nejen historické zkušenosti s Araby, ale také historické zkušenosti z Říma i Anglie atd. Bohužel to do jisté míry děláme ve chvíli, kdy platíme Turecku. Pokud by šlo o cílenou pomoc (ne daň), bylo by to jiné. Pokud jde ale o mocenské vyjednávání, v historii se vždy potvrdilo, že kdo začne platit, platí už napořád a čím dál více. To se netýká jen vztahů s Tureckem, tento princip platí i pro integraci uprchlíků. Pokud jsou na ně kladeny požadavky (jinak musí opustit hostitelskou zemi) a naběhnou do režimu snahy a nesamozřejmosti pomoci, společný život může fungovat. Jakmile upadnou do role příjemců pomoci, stávají se z nich vysávací pasivní osoby, které jsou rakovinou společnosti. Už v Řecku pokud se někdo chtěl stát občanem Athén, musel prokázat větší službu a přínos pro společenství.

V celém problém možná figuruje i zkušenost s migrací Vietnamu nebo Balkánu: Vietnamci se integrovali velmi dobře (ve smyslu možného s nimi žít, jinak jsou jiní a uzavírají se také do svých komunit - tj. není to integrace v hlubším slova smyslu) a až na přechodné období gangů, které užívaly drogy (ale skrytě a bez nebezpečí agrese ve společnosti) s nimi problémy nebyly a nejsou a to dokonce i v situaci, kdy tvoří velké enklávy.

Někteří obyvatelé Evropy si možná dokonce představují integraci typu migrace Čechů nebo Prusů v rámci 20.století. To byla ale stejná kultura s malými odlišnostmi.

Ani srovnání s migrací Židovskou neobstojí. Přestože si Židé udržují své komunity, považují se ne-výjimečně za privilegované a v rámci svého IQ i vzdělání a struktury zastávají přední mocenská místa, neohrožují nábožensky, kulturně ani násilně své okolí. Mají jinou povahu.

Jiní lidé Evropy možná očekávají příchod zdravých silných barbarských genů do naší společnosti. Arabové sice pravděpodobně nejsou tak prolezlí civilizačními nemocemi jako zhýčkaní a v prenatálu či z umělých oplodnění vypiplaní Evropané, ale zároveň je to také již jinak zdegenerovaná společnost (její část). Nelze je srovnávat s životnými Germány či Sasy. Navíc žijeme v 21.století, kdy je území rozebráno. Pokud by nemělo dojít k násilnostem, je rychlé přijetí většího množství lidí problém.

Zajímavá je také otázka, jak se podařila integrace Germánů do Říma v situaci, kdy na sebe narazila přerostlá kultura Říma za zenitem (chléb a hry a nereálný pocit neohroženosti) a agresivní životná germánská kultura. Prolilo se hodně krve a hodně peněz Římané v marných úplatcích za bezpečí utratili. To, co po několika stech letech konflitu uklidnilo, byla jednotící síla křesťanství. V jeho přesahu našli možnost soužití obě kultury a geneticky do sebe prolnuly. Z toho vzešla Evropa. Co by mohlo být jednotícím prvkem dnes?

Nevidím do budoucnosti, ale ze současné situace mám pocit, že máme najít rovnováhu mezi pomocí válkou vyhnaným Syřanům (a různě těm, kteří se chtějí či nechtějí integrovat) a mezi zpevňovaní našich hranic Evropy jak vnitřním nastavením a kulturním tvarem, tak i silově a mocensky. A zároveň se máme snažit o pomalou neuspěchanou jednotu náboženství ve smyslu vnímání různých cest k témuž. K tomu je třeba obnovit vertikální směr i v sekulární společnosti. Také je nutné pracovat na snížení polarity světa a zvýšení zásadního ekologického přístupu k životu - k planetě Zemi i sami k sobě.

Alena Kulhavá.

Autor: Alena Kulhavá | středa 18.5.2016 0:00 | karma článku: 23.71 | přečteno: 768x

Další články blogera

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma článku: 24.29 | Přečteno: 610 |

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma článku: 38.89 | Přečteno: 4714 |

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma článku: 13.33 | Přečteno: 428 |

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma článku: 37.29 | Přečteno: 15309 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2031 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 234 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1184

Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...